Path arrow Utforsk museet Path arrow Kalender Path arrow Det norske biblioteket

Det norske biblioteket

Kveldens foredragsholder Jo Straube har fotografert små og store folkebibliotek, portrettert bibliotekbrukere og bibliotekarer, bygninger og innemiljø med kjærlighet, humor og alvor. Arrangementet er en del av Litteraturuka, torsdag 7.11 kl 19.00

Straube har portrettert bibliotekarer og brukere, bygninger og innemiljø med kjærlighet, humor og alvor. På sitt særegne vis har han fanget hele Norge gjennom kameralinsa. Fotografen tar oss med til blant annet verdens nordligste folkebibliotek, nedleggingstruede filialer, bokbåten «Epos», arkitektoniske bibliotekperler, men viser også menneskene som arbeider og bruker bibliotekene.

 

Reisen fra bibliotek til bibliotek har gjort det tydelig for Straube at det er langt mellom festtaler om biblioteket til hverdagen på et lite bibliotek i Utkant-Norge, men også hva ildsjeler kan utrette og bety for andre menneske og hele småsamfunn.

 

Ved en anledning viste fotografen bildene til forfatter Frode Grytten, som har et livslangt kjærlighetsforhold til biblioteket. Han ble både rørt og glad og har skrevet essayistisk og skjønnlitterært med utgangspunkt i bildehistorien. Dette er en usminket kjærlighetserklæring til det norske biblioteket.

 

Høsten 2017 utkom boken «Det norske biblioteket». På tross av sitt smale uttrykk og tema fikk boken massiv omtale i blant annet A-magasinet, D2 ,og Bergens Tidende kalte den «en av årets viktigste bøker». Nylig ble boken bestemt kjøpt inn av Kulturrådets innkjøpsordning.

 

Jo Straube (f. 1983) har bakgrunn som fotojournalist og har siden 2010 frilanset for aviser og magasiner i inn- og utland, høstet priser og hatt flere utstillinger.

 

Frode Grytten (f. 1960) er en av de mest markante novelleforfatterne i Norge, men har også hatt suksess innenfor andre sjangre. Det store gjennombruddet fikk han med romanen Bikubesong i 1999. 

 

Litteraturuka

http://www.jostraube.no/

@detnorskebiblioteket

 

@ Jo Straube, Det norske biblioteket

@ Jo Straube, Det norske biblioteket

@ Jo Straube, det norske Biblioteket

@Jo Straube, Det norske biblioteket

@ Jo Straube, Det norske bibliotek