Path arrow Utforsk museet Path arrow Bibliotek Path arrow Fri kunst 2021 Path arrow Walker Evans, Let Us Now Praise Famous Men

Walker Evans, Let Us Now Praise Famous Men

I 1936 fikk forfatteren James Agee (1909-1955) og fotograf Walker Evans (1903-1975) tilbudet om å produsere en artikkel for magasinet Fortune. Formålet var å vise forholdene til andelsbøndene i sør som var hardt rammet av den amerikanske depresjonen, og en rekke støvstormer kalt Dust Bowl. I løpet av 8 uker sommeren 1936, skulle de følge og dokumentere 3 familier som levde i sterk fattigdom. Det ble til slutt ikke noe av artikkelen, men Agees tekst om bøndenes daglige liv og Evans talende bilder ble senere gitt ut i bokform.

Fotografiene i boka er tatt i perioden under Franklin Roosevelts reformprogram New Deal som i 30-årene skulle hjelpe fattige amerikanere tilbake på beina. Farm Security Administration (FSA) ble opprettet som en del av programmet, og skulle bistå fattige i de mer landlige delene av USA. Et tilleggsprosjekt til FSA var et stort fotografisk dokumentasjonsprogram med flere anerkjente fotografer, deriblant Walker Evans. Bildene til Evans er tatt for over 80 år siden, men treffer med sitt poengterte uttrykk den dag i dag.

Du kan klikke på bildene for å se dem i større versjon. 

(Synes ikke filmen? Den dukker ikke opp i alle nettlesere. Klikk her for å komme til den.)

Walker Evans  & James Agee, Let Us Now Praise Famous Men, 1941. Preus museums samling

(foto: Ana Gonçalves/Preus museum)

Baksiden av boka "Let Us Now Praise Famous Men" med portretter av James Agee og Walker Evans

(foto: Ana Gonçalves/Preus museum)

Oppslag fra boka "Let Us Now Praise Famous Men"

(foto: Ana Gonçalves/Preus museum)

Oppslag fra boka "Let Us Now Praise Famous Men"

(foto: Ana Gonçalves/Preus museum)