Path arrow Utforsk museet Path arrow Bibliotek Path arrow Bokåret 2019 Path arrow Livet som utspiller seg

Livet som utspiller seg

I 2019 er det 500 år siden den første norske boken ble trykt og biblioteker over hele landet markerer dette på ulikt vis i regi av Nasjonalbiblioteket.  I anledningen bokåret vil Preus museum dette året presentere en knippe fotobøker som du finner i vårt bibliotek. Først ut er boken “Under my window”. 

Fotografen Michal Ronnen Safdie bor i et hus i Jerusalem, rett ved Vestmuren (klagemuren), Al-Aqsa-moskéen og Den hellige gravs kirke. Huset ligger på grensen mellom de jødiske og muslimske kvartalene og uansett hvilket vindu hun ser ut av så er hun vitne til menneskene i denne byen som er så viktig for mange. Hennes bilder viser folk som er på vei til fredagsbønn, jødiske soldater som er ferdig utdannet og som høytidelig får utdelt en bibel og et våpen, barn som gjør lekser og kjærester som kysser uvitende om blikket ovenfra. Det er som om bildene i boken gjengir en hel by og deres kvartaler, byrom, bakgårder, smug og åpne plasser, men alt det vi ser er utsikten fra Safdies vindu. Fotografiene som viser hverdagslige aktiviteter peker også hele tiden til en større sosial og politisk struktur i landet. Som den palestinske gutten på et av fotografiene, som knebler og viser hvordan han ble satt i håndjern ved sikkerhetspunktene. Fotografiene kan ses på som illustrasjoner som viser lagene i historiene, religionene og strukturene i Jerusalem. Alt dette på et så betydningsfullt punkt på kloden.  

 

Det er ikke alle forunt å ha et vindu med utsyn til så mye aktivitet og bevegelse. Men de fleste av oss kjenner følelsen av å kikke ut på noe, som når man sitter på toget eller på en kafé og menneskene farer forbi, eller den gamle utsikten fra barnerommet dit. Denne boken gir oss muligheten til å være observatør og lar oss undre over livet som utspiller seg under og utenfor vinduet. 

 

Boka finner du selvsagt i Preus museums bibliotek som holder åpent 12-15 på torsdager og ellers etter avtale

 

Les mer om prosjektet

Michal Ronnen Safdie, Under my window. powerHouse Books.2018