Path arrow Utforsk museet Path arrow Bibliotek Path arrow Bokåret 2019 Path arrow Fotobok for de minste

Fotobok for de minste

Den 23. april markeres verdens bokdag ved blant annet å hylle leseglede verden over. Men bøker handler ikke bare om å lese, det er også å se.

Fotoboken er en ting som de siste årene har blitt viktigere, ikke bare som et supplement til en eventuell utstilling, men som et verk i seg selv. Kanskje kan det vi gjør når vi ser på en fotobok sammenlignes med en type performance. Hvordan vi åpner boken, hva vi velger å se på blir en del av bokens vesen; og ethvert møte mellom betrakter og bok er samlet sett hva boken muliggjør. Som en mindre og intim fotoutstilling vi går inn i og opplever, ser, og tolker forskjellig.

I Preus museums bibliotek har vi et bredt utvalg av litteratur som favner fotografiet tematisk i bred forstand. Alt fra fototeoretiske verk, bøker om kjemi og optikk, biografier, og førsteutgaver av verk fra kjente fotografer finner du i våre hyller. Men også denne lille beskjedne boken for barn som sies å være en av de aller første barnebøkene illustrert med fotografier; The first picture book, everyday things for babies. Bildene er tatt av den kjente fotografen Edward Steichen (1879-1973) og ble opprinnelig utgitt i 1930 med i alt 24 fotografier. En pekebok med foto, som understreker det lille barnets magiske opplevelse av å forstå og benevne tingene rundt seg. Ren fotomagi i bokform for de aller minste. Er det kanskje litt av den utforskende følelsen vi kjenner igjen når vi blar gjennom fotobøker i voksen alder?

Edward Steichen, the first picture book, everyday things for babies, fotofolio, 1991