Ikoniske bilder av rockens ikoner

Eivind Preus og Dag Kjeldsberg velsignes av Frank Zappa (fotografert av Bent Rej), sammen med Barry Feinsteins Bob Dylan fra 1966 og Jimi Hendrix fotografert av Gered Mankowitz.

Foto: Helge Preus

Han skulle ikke stille ut bildene sine igjen før tidligst i 2021, men for Preus museum og Fotografiets dager gjør han heldigvis et unntak!  

Horten har en rik historie både når det gjelder musikk og fotografi, og flere ivrige samlere. Eivind Preus er en av dem, og første gang han viste noen av sine Dylan-bilder offentlig var på Fotografiets dag i 2013. Men siden årets tema for Fotografiets dager er musikkfoto, lot han seg overtale til å plukke ned et utvalg bilder fra stueveggen igjen til glede for et stort publikum.   

Eivind Preus har vært Dylan-fan siden 14-15-årsalderen. En fotobok om favorittartisten åpnet døra til interessen for å samle på originalfotografi av Dylanbilder. Interessen for kunst og fotografi har gjort at han har bygd opp en solid samling siden 2005. Den øker litt hvert år og inkluderer nå bl.a. begge bildene fra 60-tallet som mesterfotografen Richard Avedon tok av en ung Bob Dylan. Litt av denne samlingen skal vi få gleden av på Fotografiets dager, med et utvalg som for det meste holder seg til 1960-tallet, med noen hederlige unntak.  

 

Om et av bildene forteller Eivind: "Tom Martinsens bilde som du finner i utstillingen ble brukt i Dagbladet 13. juli 1978 i omtalen av Bob Dylans konserter i Scandinavium i Gøteborg 11. og 12. juli. Konserten var min første med Bob Dylan, senere er det blitt totalt 27 konserter. Jeg skrev til Dagbladet senere samme år og spurte om å få kjøpt en kopi av Tom Martinsens bilde, men fikk aldri noe svar. Jeg er veldig glad i det bildet jeg fikk kjøpt av Tom i 2005, 2 år før han døde." 

© Richard Avedon, Bob Dylan, 1963

 

Men det er mer på kjøpet enn Dylan; også Dag Kjeldsberg samler på musikkfoto, selv om han hevder at han ikke er noen stor samler. Han forteller at han har en grunnleggende og sterk interesse for kunst, kultur og musikk, og noen ganger har det vært umulig å ikke la seg rive med av muligheten for å sikre seg et og annet bilde.  

 

Et av bildene publikum vil få oppleve på nært hold, er Gered Mankowitz sitt ikoniske «Jimi Classic» som får frem både mennesket og artisten på en helt spesiell måte, og som kanskje er det mest ikoniske fotografiet som finnes av Jimi Hendrix. Vi får også se flere andre bilder av den samme Jimi, samt bilder av Frank Zappa.   

 

En sporty og velvillig Marit Geraldine stiller tre vegger til disposisjon i galleriet sitt på Karljohansvern, og yter fotografiene den retten de fortjener.  

 

Fotografiets dager