Finsk dobbelutstilling

Finske Peri viser to utstillinger i sin container - en med galleriets direktør Sade Kahra, og en med den unge Julius Töyrylä. 

Photographic Centre Peri fra Turku i Finland viser under Fotografiets dager en utstilling med arbeider av galleriets direktør Sade Karha og debutanten Julius Töyrylä. Utstillingen er en del av Preus museums satsing på å vise frem det Nordiske fotografiet under årets arrangement. Photographic Centre Peri er et av fire idealistiske initiativ for fotografi i Norden som har blitt invitert til å vise en utstilling under Fotografiets dager i år. De andre er Galleri Image, Fotogalleri Vasli Souza og Uncertain States Scandinavia.

I Peris containerutstilling får vi se arbeider av den etablerte kunstneren Sade Kahra og fotografen Julius Töyrylä som hadde sin første utstilling på Peri i 2018. Arbeidene som vises er uavhengige av hverandre og representerer hver for seg ytterpunkter i både stilart og sjanger.

 

Julius Töyrylä, Nukkuva joutsen (Sleeping swan), 2010. 

Julius Töyryläs svart/hvitt-fotografier utforsker følelsen av ro, konsentrasjon og er svært søkende. Bildene viser oss øyeblikket etter at det viktige har hendt, etter «det avgjørende øyeblikket» – når ting har roet seg ned og menneskene ikke lenger er på vakt.  Töyrylä ble valgt som Peris debutantutstiller I 2018 og bildene som vises er et utvalg fra hans første utstilling «A river that cannot be touched» som ble vist på Peri i mai.

 

Sade Kahras tilnærmelse er multidisiplinær og hun interesserer seg for hvordan vår oppfattelse av kroppen forandres gjennom det vitenskaplige bio-fotografiet. Kahras installasjon «Wear Your Fear» som vises på Fotografiets dager er laget av mikroskopiske bildefiler trykket på tekstiler. Bildefilene viser kreftcellers utvikling og og har blitt samlet inn i samarbeid med Bioimaging Turku. Prosjektet «Wear Your Fear» er støttet av det Svenske Kulturfondet og Konstsamfundet i Finland.

 

 

Fotografiets dager

Julius Töyrylä, Menneet, 2016