Utekino: Buena Vista Social Club

Quote

«Politics? This new guy Fidel Castro is good. The 1930s were rough. That’s when we had the really bad times.»

- Gitarist Compay Segundo, født i 1907, setter alderen i perspektiv i en diskusjon om politikk

Få et varmt møte med Cuba og musikk i Wim Wenders’ prisbelønte dokumentar om en gruppe legendariske cubanske musikere som ble ført sammen for å spille inn en CD.

 

Regissør Wim Wenders og gitarist Ry Cooder ankom Havana i 1998, bare kort tid etter at Cooder hadde sluppet sitt første album med denne gjengen. Han ville introdusere menneskene bak musikken. Spesielt fascinert er Cooder av Ibrahim Ferrer – den karismatiske sangeren som bare få år tidligere hadde gitt opp håpet om igjen å kunne leve av musikken.

Cooder og Wenders gir oss varme møter med gjengen, men velger å la filmens fokus være opptak fra de etterlengtede konsertene avholdt i henholdsvis New York og Amsterdam i 1999. De musikalsk innslagene krydres med musikernes beretninger om eget liv og virke.

Regissør Wim Wenders bruker lange strekk med musikk for å gi de involverte muligheten til å virkelig skinne – en etter en. Vi møter de eldre musikerne både i studio og på scenen, samtidig som den hollandske regissøren krydrer filmen med bilder, skutt på vakkert vis med Havana som bakteppe.

Han fanger følelsen av å være tilstede i de gitte scenarioene – være seg i musikernes hjem, i konsertsalen eller i et fuktig studio.

«Buena Vista Social Club» er en film som bruker lite tid på melankoli, og godt er det. De involverte er kanskje gamle og grå, men livsgnisten er det lite å utsette på. Humøret smitter på oss seere, og gir oss håp i møte den irreversible alderdommen.

 

(Kilde: Filter Film og TV)

To herlige musikkfilmer vises på Fotografiets dager - The Commitments på fredag og Buena Vista Social Club på lørdag.

Filmen vises på Laboratorieplenen lørdag 18. august kl 22:00 som en del av Fotografiets dager. Mat og drikke kan nytes underveis i filmen, og kjøpes hos Horten Mat & Ølfestival

Sjanger: Dokumentar, musikk

Medvirkende: Compay Segundo, Eliades Ochoa, Ry Cooder, Joachim Cooder, Ibrahim Ferrer, Omara Portuondo, Orlando "Cachaíto" López, Amadito Valdés, Rubén González m. fl.

Regi: Wim Wenders

Manus: Wim Wenders

Produsent: Ulrich Felsberg og Deepak Nayar

Foto: Jörg Widmer

Musikk: Buena Vista Social Club

Nasjonalitet: Tyskland

Lengde: 1t.41m.

Produksjonsår: 1998

Produksjonsselskap: Road Movies Filmproduktion

Distribusjon: Arthaus