Vinnere Juryert utstilling 2017

©Alan Eric Carter, Black Rays of Sunshine

Hvert år på Fotografiets dag deles det ut priser i den Juryerte utstillingen. Her kan du lese hvem som vant og hvorfor.

Vi gratulerer herved vinnerne av den Juryerte utstillingen på Fotografiets dag 2017!

1. plass

Alan Eric Carter

Fotografen klarer å gjøre et vanskelig tema tilgjengelig for et bredt publikum gjennom fotografiene sine. Prosjektet er modig, føles gjennomtenkt og er av høy fotografisk kvalitet.

© Alan Eric Carter, Black Rays of Sunshine

© Alan Eric Carter, Black Rays of Sunshine

© Alan Eric Carter, Black Rays of Sunshine

Fra Carters prosjektbeskrivelse: 

"Black Rays of Sunshine er en bildeserie der jeg tar et dypdykk i min fortid, full av fortrengte følelser og minner. Jeg valgte spesifikt å fokusere på tiden for omtrent fem år siden, da jeg var i dyp depresjon. Jeg var ikke bare deprimert - jeg var avhengig av å være det og jeg følte meg bra og stolt da jeg satt isolert inne på rommet mitt i mørket.

I prosjektet fremhever jeg vakkerheten og den menneskelige skjørheten ved isolasjon. For å gjøre det legger jeg vekt på nakenhet sammen med dramatisk og annerledes natur. Jeg veksler mellom bildestørrelser og innhold for å variere følelsene og gi mer intimitet for seerne."

 

2. plass

Ellen Cecilie Fleischer

 

Imponerende å få til noe så fint av noe så enkelt. Bildene har fotografiske kvaliteter som mangler i mye av det man ser i dag. Fotografen har utnyttet kameraets muligheter og fått fram en fin taktilitet.

© Ellen Cecilie Fleischer

© Ellen Cecilie Fleischer

 

Fra Fleischers prosjektbeskrivelse: 

"Mens verden, og fotografiet, i stadig større grad digitaliseres tar dette prosjektet for seg papirets estetikk – er det noe som savnes ved at stadig mer innhold som tidligere har vært forbeholdt papir nå fremstilles og konsumeres digitalt? (...) Serien “Papir” fremhever papirets taktile natur, den paradoksale kombinasjonen av håndgripelighet og forgjengelighet i forhold til sine digitale konkurrenter, og den fysiske tilstedeværelsens estetikk som skulpturelt innslag. I sin helhet er bildeserien som prosjekt et melankolsk og moderne uttrykk for forgjengelighet og nostalgi."

 

3. plass

Haakon Sand

Serien henger sammen, den er laget over lang tid og den føles som en del av et godt gjennomtenkt og veldig menneskelig prosjekt.

© Haakon Sand, Obtain Silence

© Haakon Sand, Obtain Silence

Fra prosjektbeskrivelsen:

"This is a study about humans, where we live in a society where there are forced on us so much information from newspaper, advertising, social media, etc. information and distraction that we maybe dont need. Is all this information valid for us, or is some of it just distraction?

Does the media and entertainment industry create something close to what Viktor Frankl calls an existential vacuum. That we need to get entertained all the time to feel alive.
are we moving towards a society that are more afraid of the silence?"

 

3. plass

Ingun Fosli

Serien er veldig fin fotografisk. Det er en enkel, men med god bruk av de grafiske elementene fargene for å få til en helhet som oppleves harmonisk.

© Ingun Fosli

© Ingun Fosli

Hederlig omtale

Elin Fjelldal

Et interessant prosjekt og et prosjekt som har blitt til over tid. Det visuelle formspråket er spennende, og hun har fått fram en fin balanse mellom naturen og spor etter menneskene.

© Elin Fjelldal

 

Hederlig omtale

Helge Lund

Et konsekvent og gjennomført prosjekt. Han har hatt en ide som har blitt klassisk gjennomført med fin bruk av lys, skygger og bildeflate.

© Helge Lund, Shadows in Cologne

 

Publikumsprisen

Elin Fjelldal

© Elin Fjelldal

Fra publikums begrunnelse: 

"Fjelldal imponerer med en estetisk og tidløs fremstilling av vår tids største folkevandring: forflytning fra land til by - en folkevandring som er global i skala. De fraflyttede husene i fjelldal sine fotografier gir en påminnelse om at mennesket er på vei til å forlate sitt opphav som et dyr av naturen og omfavne metropolisen som sitt nye hjem."

"Elin Fjelldal har en strålende personlighet som er minst like estetisk som kunsten hun skaper. Hun fenger publikum med et stort engasjement for natur, kultur og politikk som gjenspeiler seg i hennes arbeider både som fotograf og journalist."

 

Premiene ble sponset av Japan Photo

  • 1. plass: Gavesjekk på XXL-fotoprodukter til en verdi av kr 5000,-
  • 2. plass: Gavesjekk på XXL-fotoprodukter til en verdi av kr 3000,- 
  • 3. plass: Gavesjekk på XXL-fotoprodukter til en verdi av kr 1000,-
  • Hederlig omtale: 2 premier til verdi av kr 500,- pr. stk.
  • Publikumspris til en verdi av kr 500,-

Juryen besto av

Jan Erik Bamrud fra Norsk Selskap For Fotografi

Pål Henrik Ekern fra Forbundet Frie Fotografer

Arthur Sand fra Norsk fotohistorisk forening – Preus museums venner

Erik Skjøldt fra Norges Fotografforbund

Borgny Helnes fra Biofoto

Ingrid Nilsson fra Preus museum.