Hans Jørgen Ro og Anders Jørgensen

© Hans Jørgen Ro, Saturn Return, 2020

Premien for Cyan folios pubikumspris er utstilling på Fotografiets dag. I år ble det to vinnere som dermed får stille ut sine prosjekter sammen: Hans Jørgen Ro med prosjektet "Saturn Return" og Anders Jørgensen med "Mesteparten av tiden er vi et annet sted".. 

Hans Jørgen Ro har i fotoprosjektet Saturn Return analysert, bearbeidet og gjenfortalt sine opplevelser av et psykisk sammenbrudd.

 
Han forteller:

"Da jeg 28 brant jeg ut: I rundt et halvår levde jeg med konstant stress og søvnmangel. I den verste tiden gikk jeg inn i en psykologisk tilstand som var ukjent for meg, så minnene jeg sitter igjen med fremstår som en gåte. Etter å ha kjempet meg gjennom den mørkeste perioden ble jeg sakte men sikkert bedre, men jeg levde videre i frykt om at et lignende sammenbrudd kunne skje igjen. Uten forståelse for hva som hadde skjedd med meg, var det vanskelig å gå videre.

Fotoprosjektet "Saturn Return" har gitt meg rom til å analysere min psykologiske tilstand fra utsiden. Bildene er oppstilte, men bygger ut fra stemningen på et fotografi jeg tok av en ukjent person på Jernbanetorget: En enslig figur i dress omringet av naturbetong, fortapt i tanker. Jeg kjente igjen en sinnstilstand jeg hadde hatt selv: en frustrasjon og motløshet over min plass i verden."

© Hans Jørgen Ro, Saturn Return, 2020

© Hans Jørgen Ro, Saturn Return, 2020

Anders Jørgensen stiller ut "Mesteparten av tiden er vi et annet sted". Tittelen er sitat hentet fra boken "Byens spor" av Lars Saabye Christensen. Setningen har inspirert til en bildeserie med forlatte familiehytter og eiendommer i Finnmark.

Jørgensen forteller at da han leste denne setningen, ga det ham tanker rundt alle forfalne eiendommer som står forlatt, fullt møblert og med en følelse av at "vi kommer snart tilbake".

"Hva gjorde at vi ikke kom tilbake? Og hvorfor er de ikke tatt i bruk igjen?

Bildene er laget i kombinasjoner med følelse av å titte inn i andres hjem gjennom vinduer der du får med refleksen av den nakne nordnorske naturen i vinduer, og andre bilder er innenfra med forfallent og solbleket interiør med en uklar utsikt av naturen ut av vinduene.

Bildene har et snev av forfallen melankoli og gir følelse av dobbelteksponering og uklarhet grunnet refleksjonen i glassene."

© Anders Jørgensen, Mesteparten av tiden er vi et annet sted, 2020

© Anders Jørgensen, Mesteparten av tiden er vi et annet sted, 2020

© Anders Jørgensen, Mesteparten av tiden er vi et annet sted, 2020

Utstillingen finner du inne i Artilleriverkstedet på Fotografiets dag 28. august

Fotografiets dag 2021