Path arrow Utforsk museet Path arrow Arrangementer Path arrow Tidligere Fotografiets dag Path arrow Fotografiets dag 2021 Path arrow Vinner av Årets bilde - festivalutstiller på Preus museum!

Vinner av Årets bilde - festivalutstiller på Preus museum!

© Knut Egil Wang, Stillstand, 2020

Til årets Fotografiets dag – corona edition, er Preus museum glade og stolte over å kunne presentere KNUT EGIL WANG som årets festivalutstiller. Wang er frilansfotograf og medlem av fotografkollektivet Moment. Et av bildene han som portretterer Oslo i den underlige koronatiden ble tidligere i år kåret til Årets bilde av Pressefotografenes Klubb. Det er andre gangen Wang mottar denne prisen.

Wang er en fotograf som evner å se det menneskelige i det tomme. Det ekstraordinære i det alminnelige. I de lett absurde, og ofte svært humoristiske bildene, ligger det en stor kjærlighet til menneskene og alle de rare tingene vi gjør.

 

Hentet inspirasjon i Oslos gater 

Da Norge stengte ned 12. mars 2020, visste Knut Egil Wang med en gang at han måtte fotografere. Han ville omsette den spesielle stemningen han fant ute i bilder. Men hvordan? Hvordan fotografere tomheten, det som ikke finnes, fraværet av liv og aktivitet? Wang trålet Oslos gater til fots og i bil for å finne glimt av de handlingene vi utfører for at hverdagen skal henge sammen. Resultatet ble en serie fotografier preget av humor, varme og medmenneskelighet.

 

Laptop i grå park 

Årets bilde er hentet fra denne serien og viser en anonym person sittende krokbøyd over laptopen i en grå park. Juryen uttalte om bildet at det var “et unikt bilde som skildrer den universale følelsen av året 2020: Grått, trist og foran dataen. Man kan se seg selv i den anonyme personen som er avbildet, en person som rommer hele den absurde tomheten, depresjonen og tristessen som samlet utgjør koronaåret”.

© Knut Egil Wang, Stillstand, 2020

 

Utstilling både innendørs og utendørs 

I juni 2021 vil det monteres en utendørs utstilling på Preus museum med bilder fra Knut Egil Wangs serie “Stillstand” som fortsatt er under arbeid. På Fotografiets dag 28. august åpnes det også en innendørs utstilling på Artilleriverkstedet (nabobygget til Preus museum) med flere bilder. Knut Egil Wang vil også holde foredrag i løpet av dette arrangementet.

 

Knut Egil Wang (1974) 

Knut Egil Wang er utdannet fotojournalist ved Høgskolen i Oslo og har blant annet arbeidet for Bergens Tidende og Morgenbladet. Wang jobber med selvstendige, langsiktige prosjekter og har utgitt flere fotobøker, blant annet Southbound som handler om livet i syden. Han var med i Norwegian Journal of Photography #2 (NJP) med serien «While waiting for the Big One» fra San Andreas-forkastningen i California. Wang har mottatt en rekke priser for sitt arbeid, inkludert Årets bilde i 2002 og 2020, og deltatt på utstillinger i inn- og utland siden 2002. Han er medlem av fotografkollektivet Moment. 

 

Fotografiets Dag 2021 

Preus museum har arrangert Fotografiets dag siden 2007 med stor oppslutning både fra utstillere og ikke minst publikum. Fotografiets dag - corona edition blir i år mindre på grunn av smittevernhensyn, men fortsatt like spennende, og arrangeres innendørs lørdag 28. august i Artilleriverkstedet ved museet. Temaet i år er samtidsdokumentasjon.

Fotografiets dag

© Knut Egil Wang, Stillstand, 2020

© Knut Egil Wang, Stillstand, 2020

© Knut Egil Wang, Stillstand, 2020

© Knut Egil Wang, Stillstand, 2020

© Knut Egil Wang, Stillstand, 2020

© Knut Egil Wang, Stillstand, 2020

(detalj)

200331kew010still

© Knut Egil Wang, Stillstand, 2020

(detalj)

200326kew003still