Fotografiets dag 2015

Fotografiets dag 2015 ble arrangert søndag 23. august 12-17.

Se bildene fra dagen her!

 

Hvert år, nest siste søndag i august, arrangeres en festdag for fotografi på Karljohansvern i Horten. Preus museum samarbeider med de norske fotograforganisasjonene for å skape en dag som viser bredden i fotografiet. Arrangementet har gratis inngang!

Hva er Fotografiets dag?

Fotografiets dag har som mål å skape forståelse og samhandling mellom de ulike fotomiljøene i Norge, og legge til rette for gode møter. Arrangementet er et samarbeid mellom Preus museum og flere av de store fotograforganisasjonene i Norge. 

Fotografiet er i fokus og fotografiets dag skal vise både bredden i fotografi og samtidig gi enkelte dypdykk. Både amatører og profesjonelle skal finne noe av interesse, som kan bidra til inspirasjon og ny kunnskap.

Bla i programmet:
 

 

Hva kan jeg oppleve på Fotografiets dag?

Årets tema "Makt og demokrati" er hentet fra Jubileumsutstillingen. Temaet blir belyst gjennom festivalutstiller og foredrag.

"

"Har du tenkt over hvor viktig fotografiet er for demokratiet? Ved overgangen til 1900-tallet kunne man trykke fotografier sammen med tekst, og fikk etter hvert telefotografi. Fotografiet er dermed et av de viktigste redskap for å forvalte de «sanne» historiene, synliggjøre minoriteter og urett, men kan også bidra til propaganda og maktmisbruk."

"

Årets festivalutstiller

Linda Bournane Engelberth har fulgt et forfulgt folk over tid, og dokumentert deres kamp for tilværelsen. Gjennom bildeserien «You can call me a gypsie if you want to» har Bournane Engelberth på en nær og intim måte dokumentert tilreisende rom fra to små landsbyer i Romania.

© Linda Bournane Engelberth

Bournane Engelberths dokumentarfotografier blir å se i stort format på muren utenfor museet. Les mer om festivalutstilleren.

Den juryerte utstillingen

er en kjempedugnad der amatører og profesjonelle sender inn sine bidrag mellom mars og mai måned. I juni gikk en jury gjennom 211 innsendte bidrag og valgte ut 50 fotografer som får stille ut på den store, utendørs utstillingen. På Fotografiets dag møter utstillerne opp med bildene sine, og henger dem opp på anvist plass. Utstillingen viser mange uttrykk for fotografi. 

Les mer og se listen over utstillerne

Vinnere fotografiets dag 2015

 

Montering av juryert utstilling 2014 (foto: Andreas Harvik/Preus museum)

Foredrag

"You can call me a gypsie if you want to"

Linda Bournane Engelberth (foto: Tom Henning Bratlie)

Festivalutstiller Linda Bournane Engelberth snakker om sitt dokumentarprosjekt der hun gjennom to år fulgte rom på reise mellom Norge og to landsbyer i Romania, og kom tett på det som er et ganske lukket miljø.

Kl 14.00 i Preus museums bibliotek.

Les mer om foredraget

 

 

"Natt i Gaza": Hva så jeg? Hvorfor forteller jeg?

Mads Gilbert (foto: Øystein Hermstad)

Mads Gilbert forteller hva han opplevde mens han jobbet på Gaza's største sykehus, Al-Shifa, under det siste store israelske angrepet i juli-august i fjor.

Med egne bilder, korte videoer og enkeltskjebner vil han beskrive hvordan fotografiet kan ha sin plass og kraft også i en medisinsk fortelling om alminnelige menneskers vilkår når "moderne krigføring" treffer dem.

Kl 13.00 og kl 15.00 i Preus museums bibliotek.

Les mer om foredraget

 

Aktiviteter for store og små

En mengde ulike aktiviteter venter deg; workshops og konkurranser, portrettstudio, spennende skyggeteater, hoppeslott, bruktmarked, piknik, musikk, mat, sukkerspinn og mye mer. 

Klikk på bildene for å lese mer!

I portrettstudioet kan man kle seg ut! (foto: Astrid Roberg/Preus museum)

Kattas figurteater gir liv til fotomuseets tause skyggefigurer!

Bli profesjonelt fotografert med din beste venn!

(foto: Elisabeth Figenschou Jølstad)

Fotografisk bruktmarked - kjøp utstyr eller selg ditt eget!

Et eget solbildeverksted for barn

Få tatt ditt eget pinholeportrett!

Invitert utstiller IFF: Monica Milch Gebhardt

La det bli fotografi! Om historiske teknikker i praksis.

Delta på Instawalk

 

Instagrambilder merket #fotografietsdag2015:

 

 

Fotografiets dag arrangeres av Preus museum i samarbeid med Norsk Selskap For Fotografi, Forbundet Frie Fotografer, Norske Reklamefotografer, Institusjonsfotografenes Forening, Norges Fotografforbund, Pressefotografenes Klubb, Norsk Fotohistorisk Forening - Preus museums venner og Norske Naturfotografer.

Samarbeidspartnere: Japan Photo og Preus Pro Lab.
Fotografiets dag 2015 er støttet av Fritt ord.

Følg med på denne siden for oppdateringer, Fotografiets dag sin Facebook-side eller meld deg på museets nyhetsbrev.

Fotografiets dag 2015

Fotografiets dag (foto: Astrid Roberg/Preus museum)