Vinnere Fotografiets dag 2014

Vinner av Juryert utstilling på Fotografiets dag 2014 var Terje Abusdal.

Det var ikke intendert, men som et resultat av at juryen er satt sammen av ulike fagpersoner innen fotografi, og Fotografiets dag viser en god bredde av hvordan fotografiet brukes i dag, kan vi på 175-årsmarkeringen av fotografiets fødselsdag annonsere at en av vinnerne er en profesjonell fotograf, en jobber med analog film og en jobber med mobilfotografering.

 

1. plass

Terje Abusdal

Juryens begrunnelse:

Bildene til vinneren er en mystisk og litt eventyraktig reiseskildring, som med sitt helt personlige bildespråk unngår å bli eksotisme. Serien har mange innslag av humor og skråblikk på verden og menneskene i den. Det er tilsynelatende skumpmessig, men veldig bevisst gjort, og mystikken holder serien samlet. Nattbildene har en fremtredende og særegen bruk av farger, og fotografen er ikke redd for å bryte konvensjoner.

 

I år var juryen satt sammen av andre jurymedlemmer enn i 2013, men de kom fram til samme vinner som i fjor: Terje Abusdal.

© Terje Abusdal

 

2. plass

Dan Skjæveland

Juryens begrunnelse:

Serien er veldig filmatisk, det er noe som er i ferd med å skje som vi som betraktere blir nysgjerrige på. Dette er i tradisjonen til gatefotografi, der fotografen samler på øyeblikk som ikke er planlagt eller oppstilt. Menneskene er i sin egen verden i det offentlige rommet, der de hver på sitt vis har funnet sitt eget univers. Fotografen har gjort et godt utvalg bilder som fungerer godt sammen i denne serien som formidler livet i en park med humor.

 

© Dan Skjæveland

3. plass

Kristine Norlander

Juryens begrunnelse:

Fotografen har utrolig gjennomførte og stramme komposisjoner som er satt sammen på en måte som gjør at det fungerer veldig godt også som helhet. Bildene er ikke bare konsentrert om form, men gir også uttrykk for en viss stemning eller følelse. Det er delikat, smakfullt og grafisk, og gir inntrykk av å være tatt med mellomformatkamera. Sannheten er at dette er bilder som er tatt med iPhone for Instagram.

 

© Kristine Norlander

 

Hederlig omtale

Nytt av året ønsker juryen å gi en oppmerksomhet til noen flere enn tre av femti fotografer. Fire fotografer får derfor en hederlig omtale. Felles for de fire er at de utforsker og holder fast ved temaet de har valgt i sine bilder.

 

Unni Brekke

Fotografafen har fanget noe så sjelden som delikate sneglebilder som er fantastisk flotte å se på. Dette er teknisk håndarbeid med en fin fargesammensetning og god bruk av lys og farge. Bildene har estetikken til produktfoto.

 

© Unni Brekke

Tiril Guttorm

Serien er en personlig fortelling der vi inviteres helt inn. Det er tydelig at fotografen har et forhold til det hun fotograferer, og bildene har et overbevisende dokumentarisk uttrykk.

 

© Tiril Guttorm

Roald Synnevåg

Serien er et uttrykk for et utrolig godt samarbeid mellom modell og fotograf der fotografen viser en fin formidlingsevne og en god porsjon humor. En gjennomarbeidet ide!

© Roald Synnevåg

Tormod Solløs

Fotografen viser oss en serie veldig maleriske bilder. Gjennom den digitale utviklingen har man mulighet til å abstrahere og jobbe med farge. Valgmulighetene er uendelige, og i disse bildene kan man oppdage stadig nye ting i motivene. Interessant at man ikke helt kan sette fingeren på hvordan det er gjort.

© Tormod Solløs

Vinner av publikumsprisen var Jeanine Renate Norbeck

Les om Fotografiets dag