Path arrow Utforsk museet Path arrow Arrangementer Path arrow Tidligere Fotografiets dag Path arrow Fotografiets dag 2014 Path arrow Festivalutstiller 2014: Johanne Seines Svendsen

Festivalutstiller 2014: Johanne Seines Svendsen

Vi feirer 175 år med fotografi, og har derfor invitert en fotograf som arbeider med en historisk teknikk.

 

Årets festivalutstiller, Johanne Seine Svendsen, benytter kollodium våtplate, en 160 år gammel prosess. Hun har valgt å kalle arbeidet sitt langsomt fotografi, inspirert av sosiale, miljømessige og kulturelle tendenser i vår tid. Seines Svendsen tar i bruk våtplaten som et grep for å bremse ned arbeidet med fremstillingen av bildet og for å jobbe manuelt, i konstant dialog med fotografienes materialitet.

I møte med motiver fra vår samtid ønsker Seines Svendsen å skape et nytt uttrykk med den historiske teknikken. I bildene finner du fingermerker og flenger i overflaten. Dette er spor som oppstår som et resultat av arbeidsprosessen, men som samtidig er med på å si noe om menneskets sårbarhet og forgjengelighet. Bildene til Seines Svendsen bærer med seg berettelsen om sin egen skapelse, på samme måte som vi mennesker er preget av vår egen historie og erfaringer.

Johanne Seines Svendsen, Fra prosjektet Through a Glass, Darkly, 2010-2013

Mennesker som motiv

Det er mennesket som er motivet i Seines Svendsens arbeider. I møtet mellom gammel teknikk og motiver fra vår tid oppstår det nye uttrykk. Fotografert med gamle glassplatekameraer og med bruk av lang lukkertid, ønsker hun å komme bak fasaden hos menneskene hun fotograferer. Det ferdige bildet er en positiv på glass eller metall, som det finnes kun én av.

Johanne Seines Svendsen, Vilde Blom no 1

JEG ER - leve med demens

I seriene JEG ER setter hun fokus på det er å leve med en demenssykdom. Her jobber hun med å skape et visuelt uttrykk som kan si noe om det å miste språket, når minnene forsvinner, og man gradvis mister det vi ellers tar for gitt. I prosjektet vektlegges enkeltindividets egenverdi og viktigheten av å skape gode øyeblikk her og nå, uavhengig av fortid eller fremtid.

Johanne Seines Svendsen, Fra prosjektet JEG ER, 2013

Johanne Seines Svendsen, Fra prosjektet JEG ER, 2013

Tilbake til kildene

Seines Svendsens arbeider kan sees på som del av en motreaksjon på utbredelsen av det digitale fotografiet og mengden av bilder i samfunnet vårt. Hun er en del av en internasjonal bølge hvor fotografer og kunstnere ser tilbake til kildene og gjenopptar de opprinnelige fototeknikkene, i søken etter nye uttrykk.

På Fotografiets dag vises bildene hennes som store, digitale kopier på utendørs vegg. Fotografiene er detaljrike og skarpe, og de store formatene avslører fotografens fingeravtrykk og gjør at vi kommer ekstra tett på de portretterte. I tillegg kan man oppleve glassplatene som de unike objektene de er, i en egen punktutstilling på Preus museum.

 

Johanne Seines Svendsen (født 1981), bor og arbeider på Gimsøy i Lofoten.

Johanne Seines Svendsen, Fra prosjektet Through a Glass, Darkly, 2010-2013

Utstillinger og priser

Arbeidene hennes har blant annet vært vist ved Fotografiets Dags juryerte utstilling 2012, Formuesforvaltning og Nordnorsk Kunstnersenter, og er publisert i magasiner som FOTOGRAFI, KUNST og Lens Culture. Hun var TV-aksjonens utvalgte kunstner i 2013, og Silver Eye Center of Photography i Pennsylvania utnevnte en «Commendation Award»; juryens pris, til hennes arbeider med demens i 2014.

Seines Svendsen er utdannet med mastergrad i filmvitenskap og svennebrev i fotograffaget. Hun har skrevet masteroppgaven om norsk fotohistorie og den norske fotografen Robert Collett. Kollodium våtplate-teknikk lærte hun under et arbeidsopphold som del av sin fotografutdannelse i Barcelona, 2009. Har mottatt stipender fra Norsk fotografisk fond, Statens Utstillingsstipend og Rana kommunes kulturstipend for sitt arbeid med våtplatefotografi. Medlem av Nordnorske Bildende Kunstnere, Forbundet Frie Fotografer og Norske Billedkunstnere.

Johanne Seines Svendsen (født 1981), bor og arbeider på Gimsøy i Lofoten.

Publikum på festivalområdet. (Foto: Andreas Harvik/Preus museum)

Om Fotografiets dag

I slutten av august arrangerer Preus museum Fotografiets dag i samarbeid med de norske fotograforganisasjonene.

Den årlige festdagen inneholder en mengde fotoutstillinger, med Festivalutstiller og Den juryerte utstillingen som de aller viktigste. Museet velger en festivalutstiller som kan belyse årets tema på en god måte. Festivalutstilleren deltar med 11 store bilder på en utendørs utstilling, i tillegg til å holde et foredrag.

Fotografiets dag inneholder ellers ulike fotoaktiviteter, foredrag, omvisninger, konkurranser, fotografisk bruktmarked, mat, musikk og enda mer.

Tilbake til Fotografiets dag

Se en liten film om hvordan Johanne Seines Svendsen jobbet med våtplatefotografering av demente i forkant av TV-aksjonen 2013: