Fotografiets dag 2014

Fotografiets dag 2014 ble arrangert søndag 24. august 12-17. Vi feiret at fotografiet fyller 175 år, med gratis inngang og mye fotomoro!

Se bildene fra dagen her!

Se alle detaljene i programmet her!

Her kan du lese Anne Lise Flaviks åpningstale.

Se bildene fra dagen her

Hvert år, en søndag i slutten av august, arrangeres en festdag for fotografi på Karljohansvern i Horten. Preus museum samarbeider med de norske fotograforganisasjonene for å skape en dag som viser bredden i fotografiet. I år feirer vi dagen med gratis inngang til arrangementet!

Ved å melde deg på nyhetsbrevet til Preus museum eller like Fotografiets dag på Facebook er du sikker på å ikke gå glipp av noe!

 • Johanne Seines Svendsen er årets festivalutstiller!
  Vi gleder oss til å vise fram Johanne Seines Svendsens langsomme fotografi for et stort publikum!

  Seines Svendsen arbeider med å skape et samtidig uttrykk med den historiske fotografiske teknikken kollodium våtplate, opprinnelig brukt i perioden 1851-1880. I dag opplever man en ny bølge av fotografer som tar opp teknikken i søken etter alternativer til den digitale prosessen.

  Johanne Seines Svendsen, Fra prosjektet Through a Glass, Darkly, 2010-2013

  Håndkuttede glassplater strykes med kjemikalier for å gjøre dem sensitive for UV-lys. Platen må eksponeres og fremkalles mens kjemikaliene fortsatt er våte, i løpet av rundt 10-15 minutter.

  I møtet mellom gammel teknikk og motiver fra vår tid oppstår det nye uttrykk.

  Les mer om festivalutstilleren

 • På Fotografiets dag stiller vi ut en mengde fotografer.  127 søkte om å bli med i årets juryerte utstilling.
  Juryen valgte ut 50 utstillere:

  Adrian Bugge, Andreas Felipe Rød, Andreas Overrein, Andres Felipe Vargas Hoyos, Anette Wig, Anna Nowogrodzka, Beate Winther, Birger Falch-Pedersen, Camilla De Lange, Charlie Fjätström, Dan Skjæveland, Eli Alette Schøyen, Elisabeth H. Seland, Elisabeth Kalseth, Ellen Cecilie Fleischer, Geir Tønnessen, Hans Aage, Harald Sørensen, Ingrid Halvorsen, Jarle Harkestad, Jarle Kavli Jørgensen, Jeanine Renate Norbeck, Kai Fossgård, Kai Svellingen Flatekvål, Kaire Kitse, Kamil Grzybowski, Kathrin Simonsen, Kenneth Jensen, Kirsti Backman, Kristin Linnea Backe, Kristine Norlander, Lin Stensrud, Line Hårklau, Marianne Udnæs, Markus Andersson, Matias Østebø, Nils Borch, Pierre Chaton, Roald Synnevåg, Sunniva Hammerås, Terje Abusdal, Therese Sørensen, Tina Signesdottir Hult, Tiril Guttorm, Tom Lund, Tony Westheim, Toril Bakke, Tormod Solløs, Trond R. Tunheim, Unni Brekke

 • Les om vinnerne (publisert 24.8.2014)

   

  På Fotografiets dag vil disse femti møte opp med bildene sine og montere dem på en utendørs utstillingsvegg. Publikum får muligheten til å møte fotografene ansikt til ansikt.
  Fristen for innsendelse til den juryerte utstillingen gikk ut 29. mai, men du kan lese mer om hvordan søknadsprosessen foregikk her.

Siden det i år er 175 år siden fotografiet ble offentliggjort, kommer deler av arrangementet til å være viet til eldre prosesser.

 • Har du lyst til å gjenskape magien til de første fotografiene? I år kan du være med å lage ditt eget daguerreotypi! Her finner du mer informasjon om kurset. 

Hva er Fotografiets dag?
Fotografiets dag har som mål å skape forståelse og samhandling mellom de ulike fotomiljøene i Norge, og legge til rette for gode møter. Arrangementet er et samarbeid mellom Preus museum og flere av de store fotograforganisasjonene i Norge. 

Fotografiet er i fokus og fotografiets dag skal vise både bredden i fotografi og samtidig gi enkelte dypdykk. Både amatører og profesjonelle skal finne noe av interesse, som kan bidra til inspirasjon og ny kunnskap. 

Hva kan jeg oppleve på Fotografiets dag?

 • Utstillinger

Festdagen inneholder en mengde fotoutstillinger, med Festivalutstiller og Den juryerte utstillingen som de aller viktigste.
Hvert år inviteres en festivalutstiller som kan belyse årets tema på en god måte. Festivalutstilleren deltar med 12 store bilder på en utendørs utstilling, i tillegg til å holde et foredrag. 

Festivalutstiller Agnete Brun, Fotografiets dag 2010. (Foto: Arne B. Langleite/Preus museum)

Den juryerte utstillingen er en kjempedugnad der amatører og profesjonelle sender inn sine bidrag mellom mars og mai måned. En jury går gjennom bidragene og velger ut rundt 50 fotografer som får stille ut på den store, utendørs utstillingen. På Fotografiets dag møter utstillerne opp med bildene sine, og henger dem opp på anvist plass. Utstillingen viser mange uttrykk for fotografi.

Den juryerte utstillingen. (Foto: Andreas Harvik/Preus museum)

Juryert utstilling. (Foto: Andreas Harvik/Preus museum)

 • Foredrag

Spennende og interessante foredragsholdere gir nye perspektiver på årets tema. Festivalutstilleren er alltid en av foredragsholderne.
I tillegg vil museets ansatte gi en titt bak kulissene med foredrag og visninger fra samlingen.  

Årets foredragsholdere:

Festivalutstiller Johanne Seines Svendsen holder foredrag om sitt kunstnerskap og prosessen med å lage kollodium våtplatefotografi - en langsom prosess som skaper overraskelser underveis.

Harald Østgård Lund snakker om "ekte fotografi" - og hva er nå det?

Pernille Scheele gir tips og råd om mobilfotografering, bruk av Instagram og setter det hele inn i perspektiv.

Foredrag med Lin Prøitz, 2013. (Foto: Andreas Harvik/Preus museum)

 • Aktiviteter for store og små

En mengde ulike aktiviteter venter deg; kurs, workshops og konkurranser, portrettstudio, figurteater, hoppeslott, bruktmarked, piknik, musikk, mat, sukkerspinn og mye mer. Du finner mer om dette i det detaljerte programmet.

Hva kan barn gjøre på Fotografiets dag? En hel del, les om det her!

Foto: Andreas Harvik/Preus museum

 • Fotografisk bruktmarked på Fotografiets dag:

Et mangfoldig tilbud av fotografier og utstyr, gammelt og nytt i de fleste sjangre og formater: Portrett, topografi, kunstfoto, Carte de visite, stereofotografi, optikk, kamera, stativ, projektor - samleobjekter og bruksutstyr. Og om du har noe du vil selge, kan du levere det for salg i kommisjon.

Fotografiets dag arrangeres av Preus museum i samarbeid med Norges Fotografforbund, Forbundet Frie Fotografer, Norsk Selskap for Fotografi, Pressefotografenes Klubb, Norske Reklamefotografer, Institusjonsfotografenes Forening, Norske Naturfotografer og Norsk Fotohistorisk Forening - Preus museums venner.

Du finner alle de foregående årenes Fotografiets dag her

Fotografiets dag 2014

Publikum Fotografiets dag 2013. (Foto: Andreas Harvik/Preus museum)