Fotografiets dag 2012

Fotografiets dag 2013 (foto: Stian Ohlsen/Preus museum)

Tema for årets arrangement var amatørfotografi, noe som ble gjenspeilt både i museets sommerutstilling og valget av festivalfotograf, til tross for ulik estetikk og tilnærming til fotografiet. 

I 2012 feiret Preus museum og fotografforeningene Fotografiets dag søndag 26. august 12-18. 

Festivalutstiller

Festivalutsiller i 2012 var den danske fotografen Mads Teglers. Til Fotografiets dag hadde Teglers med seg en serie fra bokprosjektet "Looking for Eva" der han har fotografert skuespiller, modell og musiker Viktoria Winge på jakt etter historien til sin farmor. Boken tar utgangspunkt i farmorens dagbok, og inneholder også utdrag fra den.

Viktoria Winge snakker i fortellingen med sin farmor ved å iføre seg hennes tøy og bevege seg i et univers som ligger opp til farmorens tid som modell, og formidler lysten til å søke tilbake til ens nærmeste og hvordan avdøde personer lever videre i sine etterkommere. Bildene er skutt privat hjemme hos Winge, og presenterer også farmorens tegninger og gjenstander. Viktoria Winge opptrådte på Fotografiets dag med ukulele, mandolin og ohmnichord!

Festivalutstiller Mads Teglers, fra prosjektet Looking for Eva, 2012

Teglers bildeestetikk

Teglers arbeider har en felles tilnærming til motivet enten det er mote, bandbilder eller rene portrett han arbeider med. Stilmessig ligger han tett på snapshotrealismen som i motefotografiet er et oppgjør med det glamorøse og virkelighetsfjerne og i stedet viser oss en ungdommelig subkultur, i sterk kontrast til det etablerte borgerlige voksenlivet.

Teglers jobber ofte med narrative serier som gir en følelse av å kikke inn i et annet menneskes private liv. Bildeestetikken minner om familiesnapshots, eller det vi kan kalle minnebilder, uten fancy lyssetting eller digital postproduksjon. 

Mads Teglers er en profesjonell fotograf som i sitt billedspråk er på jakt etter amatørestetikken, mens de beste av kameraklubbenes amatørfotografer har et billedspråk som ligger tett opp til den profesjonelle fotografens. 

Den juryerte ustillingen

I 2012 var det lagt opp til en annerledes Juryert utstilling enn tidligere; terskelen ble hevet, syv fotografer ble gitt utstillingsplass (mot tidligere 50) og utstillingen ble lagt innendørs. De juryerte utstillerne var Christian Breidlid (Rykkin), Bjarte Edvardsen (Vännäs, Sverige), Vegard Giskehaug (Oslo), Vilde Salhus Røed (Bergen), Tor-Arne Riksheim (Oslo), Johanne Seines Svendsen (Kabelvåg) og Stig Marlon Weston (Oslo).

Juryen besto av Ingrid Nilsson (Preus museum), Kjersti Solberg Monsen (FFF) og Arne B. Langleite (NFHF-PMV). 

Den tradisjonelle utendørs fotogaten som tidligere var forbeholdt Juryert utstilling, ble i 2012 åpnet opp slik at publikum selv fikk henge opp sine bilder, helt fritt for juryering. Midt på dagen gikk en jury gjennom de utstilte bildene og kåret en vinner.

Tildelinger 2012:

Juryert utstilling
Christian Breidlid 
med serien Urban Discontents vant gavekort fra FotoVideo pålydende 20 000,-

Åpen klasse juryens pris
Sanne & Silsand (Line Sanne og Marit Silsand) 
med serien Without authorities in approx. 90 minutes vant gavekort i museumsbutikken pålydende 1000,-

Åpen klasse publikumspris
Sanne & Silsand (Line Sanne og Marit Silsand) 
med serien Without authorities in approx. 90 minutes vant gavekort i museumsbutikken pålydende 1000,-

Fotosprinten Barneklasse
Martine Brynildsen med bildet Nysgjerrigper 
vant Canonprinter fra FotoVideo

Fotosprinten Åpen klasse
Gunnar Bye med bildet Flower Power 
vant Canonprinter fra FotoVideo

Les mer om  Fotografiets dag 2012, se programmet og les om foredragene

Festivalutstiller Mads Teglers og Viktoria Winge (foto: Raquel Mirna Asplund/Preus museum)

Den juryerte utstillingen var innendørs og besto av kun sju utstillere i 2012 (foto: Stian Ohlsen/Preus museum)

Åpen klasse (foto: Raquel Mirna Asplund/Preus museum)

Bruktmarkedet (foto: Ingri Østerholt/Preus museum)

Åpningstale ved Morten Krogvold (foto: Stian Ohlsen/Preus museum)

Publikum (foto: Stian Ohlsen/Preus museum)