Path arrow Utforsk museet Path arrow Arrangementer Path arrow Kalender Path arrow Landskonferanse Foto 2018

Landskonferanse Foto 2018

Foto: Hans H. Lie, Maihaugen

Tema for Landskonferanse Foto 2018 er "Bygdefotografen". Konferansen blir arrangert av Preus museum og Maihaugen, og finner sted på Maihaugen i Lillehammer.

Siden det i år er 100 år siden fotografen Hans H. Lie (1867-1918) døde, falt det naturlig at konferansen fikk tema «Bygdefotografen» og at konferansen blir holdt på Maihaugen som skal markere dette.

Hva er en «bygdefotograf»? Det har tradisjonelt vært en fotograf som tok på seg ansvaret å dokumentere livet og menneskene i sin bygd. På slutten av 1800-tallet hadde de vanligvis et annet yrke ved siden av, syklet eller reiste rundt og dokumenterte gårdene i tillegg til menneskene. Også på begynnelsen av 1900-tallet har fotografer reist rundt og fotografert på oppfordring. Arkiv etter slike fotografer har ofte havnet på museer og blitt liggende urørt til man har fått øynene opp for hvilken historieskatt et slikt arkiv kan være. I Sverige har det vært stor interesse for denne type fotografi. Bl.a. vil representanter fra Västerbottens museum, som har Sveriges største samling av bygdefotografi fortelle om sin virksomhet, fotohistoriker Bjørn Axel Johansson snakker om «Bygdefotografen ut ur skuggan» og fotohistoriker Eva Dahlman forteller at også kvinner var bygdefotografer.

Konferansen har gitt begrepet en mer omfattende betydning. Derfor får vi også høre fra dagens «bygdefotografer», som Luca Berti, Tanja Habjouqa og Oddleiv Apneseth. I tillegg til historiene til over 15 fotografer, og hva som gjøres i dag for å ta vare på disse i Odda Kommune, Lokalhistoriewiki og Norsk Industriarbeidermuseum bl.a.

Landskonferansen arrangeres årlig, og samler primært personer i arkiv, bibliotek og museer som jobber med fotografi, men også representanter fra utdannings- og forskningsmiljøer og andre interesserte. Målet er at konferansen skal fungere både som møteplass, og som arena for faglig oppdatering, diskusjon og inspirasjon. Preus museum har siden 2015 hatt ansvar for konferansen sammen med Nasjonalbiblioteket, men samarbeider også med andre institusjoner i Fotonettverket.

Påmelding

Maihaugen (foto: Camilla Damgård)

Landskonferanse Foto 2018

Tid: 7-8. november

Sted: Maihaugen, Lillehammer

Arrangør: Preus museum i samarbeid med Stiftelsen Lillehammer Museum/Maihaugen

Hotell: Mølla hotell (kr 950 pr pers i enkeltrom med frokost og kr 670 pr pers i dobbeltrom med frokost)