Jakten på Bolette

Fotografparet Marie Høeg og Bolette Berg har blitt kjent utover landegrensene, og i bildene de tok av hverandre er det Marie som står i fokus. Men hvor er Bolette?

Bolette Berg fra Nannestad og Marie Høeg fra Langesund møttes på 1890-tallet og levde sammen i over 50 år. Sammen drev de både fotoatelier og kunstforlag, og jammen skal de også ha drevet med kaninavl på sitt eget lille gårdsbruk i Lunner.

Det er Marie som er mest kjent. Som aktiv kvinnesakskvinne deltok hun i den offentlige samtalen om kvinnenes rolle og plass i samfunnet, og det er skrevet både bøker og avhandlinger om henne.

De private fotoopptakene som foregikk i fotoatelieret etter stengetid har også fått mye oppmerksomhet, ikke minst i utstillingen Over Regnbuen, som vises på Preus museum i forbindelse med Skeivt kulturår. De trettitalls glassnegativene ble funnet i noen esker merket «privat» blant andre glassnegativer fra firmaet. Også her er det Marie som står i fokus, det er hun som utforsket datidens kjønnsroller, kler seg ut som mann, gjør gymnastiske øvelser i bare undertøyet og leker polfarer.

Men hvor er Bolette? Hvordan så hun ut, og var hun med på leken eller ikke? Hva var egentlig Bolettes rolle i dette forholdet?

Fotograffirmaet het Berg og Høeg, kunstforlaget Berg & Høgh kunstforlag A/S. Det er altså alltid Bolette Berg som presenteres først. Er det bare fordi B-en kommer før H i alfabetet?

Kanskje Bolette er viktigere enn man først skulle tro?

Foredraget holdes av samlingsansvarlig fotoarkivar Kristin Aasbø ved Preus museum

***

***

Fotografiets dag 2022
Lørdag 27. august
11:00—17:00

Vanlig inngangsbillett til museet gjelder hele dagen!

Inkluderer utstillinger, foredrag og aktiviteter
Barn under 18 og studenter gratis
Kulturverftet, Karljohansvern, Horten

Gratis buss t/r Oslo—Horten—Oslo med påmelding

Fotografiets dag

***

Førfest fredag 26. august 18:00—00:00

Karmaklubb* + Fotografiets dag

Les mer her

Berg & Høeg, gruppebilde av fem kvinner. Fra nederst til øverst: Marie Høeg, Dina Ulrichsen, Bolette Berg, Bolettes søster Ingeborg Berg og Julie Anthonsen, ca. 1895-1903. Digitalisert glassnegativ. Preus museums samling