Wall of Fame: Tom Sandberg

Wall of Fame: Tom Sandberg

Tom Sandberg, Marie, 2002. Tilhører Preus museums samling.

Fra 01.12.15
Til 28.02.16

Sandberg ble født i Narvik i 1953, men flyttet tidlig til Oslo. Etter å ha arbeidet i et fotolaboratorium fikk han kontakt med foto- og filmmiljøet rundt Dan Young og Manité gruppen.

Utdannelsen sin tok han i England, på Trent Polytechnich i Nottingham under Paul Hill og Thomas Joshua Cooper og Derby College of Art under John Blakemore. I 1977 var han med på å starte Fotogalleriet i Oslo.

 

Sandbergs fotografier er fintfølende og nære. Han fulgte en konsekvent linje, selv om de første bildene hadde sterke kontraster og han senere gikk opp i format og dempet skalaen til vibrerende grå og hvite toner. Han brukte et poetisk og formalistisk grep for å motarbeide fotografiets irriterende speilegenskaper vektla han materialeffekten og rendyrket sort-hvitt fotografiet.

 

Både gallerister, samlere og museumsfolk oppdaget raskt Tom Sandberg. Allerede som privat samler hadde Leif Preus kjøpt fotografier av ham. Da museet hans ble statlig museum med ansvar for fotografi, var det naturlig at samlingen ble supplert med nyere verk. Henie-Onstad Kunstsenter, Museet for Samtidskunst og Astrup Fearnley Museet i tillegg til utstillinger i utlandet, bidro til at han fikk en posisjon som kunstner som knapt noen norsk fotograf i hans generasjon har hatt.

Tom Sandberg, Uten tittel, 1994. Sølvgelatin på barytt. Tilhører Preus museums samling.
Tom Sandberg, Uten tittel, 1984. Sølvgelatin på barytt. Tilhører Preus museums samling.