Venus

Globalt radarbilde av Venus. (NASA/JPL-Caltech)

Venus kalles iblant "Jordens tvilling" siden den er 12 104 km i diameter mot Jordens 12 756 km, en forskjell på bare 652 km. Men her tar likhetene mellom de to planetene slutt.

Venus er den aller varmeste planeten i solsystemet, på tross av at den er nest nærmest Solen. Den er omgitt av en tykk atmosfære bestående av karbondioksid, noe som gjør Venus til et gigantisk «drivhus».  

Temperaturen på planetens overflate tiger til 470 °C, varmt nok til å smelte bly.

Ved å studere Venus kommer vitenskapen til å få hjelp til å forstå den såkalte «drivhuseffekten» på Jorden og rollen karbondioksid spiller i fremveksten av effekten.

Venus er ikke bare varm på overflaten, den har også et knusende atmosfærisk trykk; 92 ganger det på Jorden. Trykket ville man kjenne på samme måte som hvis man kunne dukke 1000 meter under havoverflaten.  

Et krevende klima

Som om ikke høye temperaturer og et knusende trykk var ille nok, består regnet på Venus av svovelsyre. En ulykksalig astronaut som klyver ut av sin beskyttende romdrakt på Venus kommer til å

  1. Brenne opp av planetenes høye temperatur
  2. bli knust av dens høye atmosfæriske trykk og
  3. bli brent av fallende regndråper av syre – og alt på en gang...
Teksten er hentet og gjengitt med tillatelse fra Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm

www.nrm.se

Visste du?

En dag på Venus er 243 dager lang sammenlignet med en dag på Jorden. Siden rotasjonen til Venus  går i «feil» retning, retrograd, sammenlignet med de fleste andre planeter virker det som Solen går opp i vest og ned i øst.