Uranus

Uranus var den første av de såkalt moderne planetene. Den var ikke kjent under antikken, men ble oppdaget ved hjalp av teleskop. Den ble kalt for «Himmelens gud» og ble oppdaget i stjernebildet Tvillingene av den britiske profesjonelle musikeren, fotografen og amatørastronomen William Herschel, den 13 mars 1781 da han brukte et hjemmelagd reflekterende teleskop.

Først trodde Herschel at det var en komet, men senere observasjoner og betraktninger rundt Uranus omløpsbane overbeviste astronomene om at det virkelig var en ukjent planet som Herschel hadde oppdaget. Uranus er også et bra navn på denne planeten da han var Saturns far som i sin tur var Jupiters far.

Mens Jorden lener seg over 23,5 grader fra vertikalplanet, har Uranus den ekstreme lutingen på 98 grader, noe som betyr at planeten bokstavelig talt ruller sidelengs rundt Solen! Denne lutingen, kombinert med at det tar Uranus 84 år å rotere rundt Solen, innebærer at årstidene på Uranus er 21 år lange. 

Uranus ringer

Uranus har et system med 11 tynne ringer rundt seg, men på grunn av planetens kraftige helning kan det virke som ringene iblant befinner seg på en bueskyttertavle. Dessverre er disse ringene, som ble oppdaget i 1977, lagd av en meget mørk materie slik at de bare kan sees fra Jorden gjennom svært store teleskoper. Romsonder Voyager 2 tok de første nærbildene av Uranus, planetens ringer og måne i januar 1986.  

Det tok Voyager 2 åtte år å nå Uranus etter først å ha passert Jupiter og Saturn langs veien. Etter å ha reist nesten fem milliarder kilometer var den ubemannede romfarkosten innenfor 150 kilometer fra sin avsette bane. Det er det samme som å sette en golfputt i ett slag ett tusen kilometer fra målet!

Teksten er hentet og gjengitt med tillatelse fra Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm

www.nrm.se

Visste du?

Til og med når man ser på Uranus gjennom et amatørteleskop, viser planeten en distinkt blek grønn farge. Det kommer av at planetens atmosfære inneholder 0,4% metangass som absorberer rødt lys og reflekterer blått, grønt og gult. Dette får Uranus til å se grønn ut.