Sola

Sola ble dannet for rundt fire og en halv milliarder år siden. Den har nok oksygen til å lyse i enda fire og en halv milliarder år. Man kan si at Sola er en middelaldrende stjerne.

Til tross for det faktum at Sola er en "middelstor" stjerne inneholder den faktisk 99.86% av all materie i solsystemet og veier 332 270 ganger mer enn planeten Jorda

Rommer en million jordkloder.

Solas diameter er 109 ganger så stor som jordklodens diameter og 10 ganger så stor som Jupiters (den største planeten i solsystemet). Sola kunne rommet over en million jordkloder.

Sola roterer akkurat som planetene, men for Sola tar det rundt en måned å fullføre en runde. Det vet astronomer gjennom å studere de mørke solflekkene på Solas overflate. Solflekkene er faktisk gigantiske magnetstormer.

Sollysets hastighet

Hvis man hadde tatt en bil med ubegrenset drivstofftilgang og kjøre den med en hastighet på 100 km i timen, hele døgnet, ville det ta 170 år å kjøre til Sola. Lyset fra Sola reiser med en hastighet på 299 792 kilometer per sekund og når Jorda etter bare litt over 8 minutter.

Solas energi

Hvert sekund forvandles cirka fire millioner tonn av Solas materie til energi, noe som blant annet produserer varmen vi kjenner og lyset vi ser her på Jorda.

Sola avgir mer energi i løpet av ett sekund enn vi mennesker har brukt i løpet av hele vår tid på Jorda. For en fantastisk enerikilde det ville vært om vi kunne funnet en teknikk som kunne utnytte hele dens kraft!

Når energien tar slutt

Når Solas energi tar slutt om cirka fire og en halv milliarder år, kommer den til å begynne å svelle som en gigantisk rød ballong. Den kommer til å bli 100 ganger større enn sin nåværende størrelse, og sluke planetene Merkur, Venus, Jorda og kanskje til og med Mars.

Etter noen millioner år kommer Sola til å krympe igjen for å bli en hvit dvergstjerne på omtrent samme størrelse som Jorda. Etter ytterligere noen hundre millioner år kommer den til å visne hen og bli et mørkt, kaldt legeme.

Teksten er hentet og gjengitt med tillatelse fra Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm

www.nrm.se

The Sun by the Atmospheric Imaging Assembly of NASA's Solar Dynamics Observatory. The Sun photographed at 304 angstroms by the Atmospheric Imaging Assembly (AIA 304) of NASA's Solar Dynamics Observatory (SDO). This is a false-color image of the Sun observed in the extreme ultraviolet region of the spectrum.