Neptun

Neptun var den andre av de moderne planetene som ble oppdaget. Den tyske astronomen Johann Gottfried Galle så den først gjennom teleskop den 23. september 1846 i stjernebildet Steinbukken.

En britisk astronom, John Couch Adams og en fransk matematiker, Urbain Leverrier, arbeidet uavhengig av hverandre og regnet ut plasseringen dens. Siden planeten lå så langt borte i solsystemets «dyp», fikk den navnet Neptun etter havguden.

Jorden refereres ofte til som «den blå planeten», men Neptun kunne vært beskrevet på samme måte. Som Uranus, har også Neptun metangass (cirka 3%) i atmosfæren, noe som gir den vakre blå fargen siden metangass absorberer rødt lys.

Neptun er den mest vindfulle planeten i solsystemet. Da den ble besøkt av romsonden Voyager 2 i august 1989, ble det målt vinder som bevegde seg østover i en fart av 965 km i timen og vinder mot vest i en fart av 2 415 km (!) i timen!

Teksten er hentet og gjengitt med tillatelse fra Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm

www.nrm.se

Visste du?

Neptun bruker 165 år på en runde rundt Solen. I 2011 hadde den altså avsluttet sin første runde siden den ble oppdaget i 1846.