Merkur

Merkur befinner seg nærmest Sola og kretser raskere rundt Sola enn alle andre planeter; 88 dager mot 365,25 dager for Jorda. Merkur roterer også rundt sin akse og dagen dens er på 58,65 dager (1 403,69 timer), mens en dag på Jorda er 23,93 timer. 

Solas størrelse på Merkur

Siden Merkur er over to og en halv gang nærmere Sola enn Jorda, vises Sola tre ganger større enn om du ser den fra vår verden. Heller enn å stirre på Sola og forestille seg den større (det er farlig for øynene å stirre rett på Sola), tenk på fullmånen. Om den var to og en halv gang større enn normalt, ville den vært omtrent så stor som Sola ville se ut fra Merkur.

Temperatur

Temperaturen på Merkur kan stige opp til 430 °C  midt på dagen (varmt nok til å smelte tinn). Det er fire ganger varmere enn kokende vann og sju og en halv ganger varmere enn den høyeste temperaturen som er målt på Jorda. På natten faller temperaturen ned til -180 °C. Det er sju ganger kaldere enn kjøleskapets fryser hjemme. Disse ekstreme temperaturforskjellene mellom natt og dag gjør Merkur til den planeten som har den største variasjonen i overflatetemperatur; over 600 °C.

Teksten er hentet og gjengitt med tillatelse fra Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm

www.nrm.se

Visste du?

Merkurs overflategravitasjon er omtrent 38% av Jordens, så du ville bare veid 38% av hva du veier her. For eksempel, om du veier 50 kg på Jorden, så veier du bare 19 kg på Merkur.