TID, STED, ROM

TID, STED, ROM

Foto: Mohamed

"Jeg har ikke funnet noe positivt med dette stedet enda. Jeg har bare vært her i to måneder. Ute er et fristed for meg."

2021
Fra 25.04.21
Til 17.10.21

Utstillingen TID, STED, ROM gir oss nye perspektiv på virkeligheter enkelte kanskje tar for gitt, og de færreste av oss egentlig kjenner til. Gjennom bilder og tekstfragmenter forteller innsatte, flyktninger og norske pensjonister sine egne historier fra et subjektivt ståsted. De som deler sin verden med oss er svært forskjellige mennesker, men har alle valgt å dele sine tanker rundt hvordan det er å leve i dagens samfunn på en ærlig og modig måte.

Fotografiet er et viktig verktøy som muliggjør deltakelse i demokratiet. Målet med utstillingen er å synliggjøre mennesker som ikke kommer til orde i samfunnsdebatten, gjennom å la dem benytte seg av fotografi. Hovedvekten av materialet som vises i utstillingen er resultater fra museets eget arbeid med samtidsdokumentasjon gjennom prosjektet TID, STED, ROM. I tillegg vil temaene som tas opp i utstillingen også bli utdypet og satt inn i nye kontekster ved at de blir belyst gjennom utvalgte kunstverk.

I prosjektet TID, STED, ROM har museet arrangert workshops hvor deltakerne har fulgt et undervisningsopplegg, og har fått en mulighet til å fritt dokumentere sin egen virkelighet. I fengselsprosjektet har Preus museum samarbeidet med den danske kunstneren Tina Enghoff og fengselspresten Kamille Nygård og holdt 5 dagers workshops for et knippe innsatte, mens i prosjektet 60+ har deltakerne arbeidet ut ifra et mer langsiktig perspektiv. Prosjektet På Reise som opprinnelig ble vist i utstillingen #JEG – Fra selvportrett til selfie blir i denne utstillingen vist i en ny konstellasjon som belyser hva som kan skje etter at et prosjekt har blitt fullført.

Preus museum ønsker i utstillingen å skape en arena ikke bare for kunnskap og opplevelse, men også for kritisk refleksjon og skapende innsikt. Utstillingen er en del av en nasjonal satsing ledet av Preus museum som utforsker hvorvidt fotografi kan muliggjøre deltakelse i demokratiet. Prosjektet er støttet av Kulturrådet og målsetningen er å gi de som ikke har en stemme i samfunnet en mulighet bli en del av den offentlige debatten og kulturarven.

Bidragsytere til utstillingen:

Abbas, Ahdi, Aili Strømsted, Ali Riza Mohammadi, Antonio, Benjamin, Bente S. Gebhardt, Birger Falch-Pedersen, Bjørn, Bryony Harris, Bård, Calle, Carl Henrik Amundsen, Dag, Dag Alveng, Don Olav, Fredrik, Geir-Atle, Gottfried Fjeldså, Hanne M. Holm-Johnsen, Hussein, James, Jan, John Coplans, Jonas, Jørunn Solheim Hotvedt, Kai, Kamille Nygård, Karoline Hjorth og Riitta Ikonen, Katharina Barbosa Blad, Kevin, Kim, Kristin, Laura, Liv Bugge, Lotte Konow Lund, Mohamed, Mourad, Nigel Poor, Nils, Paal Stub, Per, Roy Rasmussen, Runar Tveiten, Sandra, Sebastian, Shamso, Signe Marie Andersen, Singh, Star, Ståle Hansen, Theodor, Thom Bridge, Thomas, Tina Enghoff, Tor Henning, Torleif, Widar, Yasir, Younes og Åke Hedström

Les mer om prosjektene i lenkene

 

Omvisning i Tid, Sted, Rom del 1:

Samfunnsrollekurator Pål Henrik Ekern viser rundt i utstillingen Tid, Sted, Rom med fokus på kunstverkene i utstillingen.

 

 

Omvisning i Tid, Sted, Rom del 2:

Samfunnsrollekurator Pål Henrik Ekern viser rundt i utstillingen Tid, Sted, Rom med fokus på bidragene til de innsatte i utstillingen.

 

 

Omvisning i Tid, Sted, Rom del 3: 

Samfunnsrollekurator Pål Henrik Ekern med fokus på bidragene til 60+

 

 

Bokbad med Signe Marie Andersen i utstillingen

Kunstner Signe Marie Andersen snakker om sitt arbeid og fotobøker i samtale med bibliotekar og formidler Maja Holst Svendsen ved Preus museum. På museet kan du fram til 17. oktober se utstillingen Tid, Sted og Rom som viser nye perspektiv på virkeligheter slik de fortelles gjennom tekstfragmenter og bilder fra innsatte, flyktninger og norske pensjonister. Stilt ut sammen med disse bidragene er det valgt ut et knippe verk av kunstnere som belyser relevante temaer. Et av temaene er isolasjon, som er kanskje noe vi forbinder med fengsel?

 

Herman og Iver (15) vurderer utstillingen:

 

 

Foto: Theodor/Bjørgvin fengsel

"Det er ikke sånn at jeg føler alt mulig hele tiden.

Alt blir liksom litt lag på lag når man er i fengsel. Ingenting er liksom helt ekte."

(Detalj av foto)

Theodor

Foto: Younes

"Halden fengsel er som en tidsmaskin. Dagene går så fort.

Det er rart at tiden går så fort på et sted hvor livet er satt på pause."

 

Detalj av foto

Younes

Foto: Kai/Bastøy fengsel

Her inne er jeg trygg.

Ingen dømmer meg,
jeg er en av mange.
Jeg strekker meg ydmyk,
redd og naken mot fremtiden.
Drømmer om at det er
lys og håp
langt der fremme …

Kai
Foto: Torleif
Før alt dette skjedde var jeg en person som var ressurssterk - en som man kunne stole på. 
Fra å drive et firma hvor alle stoler på en, fra å ha fem ansatte, til å miste alt - til å sitte her uten noe ... Når man tenker på det så føler man seg ganske verdiløs. Det som er viktig for meg er at det er tidløst å være her. Jeg klarer ikke tenke på tiden, jeg er bare her. Jeg kan ikke tenke på tiden.
Foto: Theodor
Det er ikke sånn at jeg føler alt mulig hele tiden.Alt blir liksom litt lag på lag når man er i fengsel. Ingenting er liksom helt ekte.
Foto: Younes
"Halden fengsel er som en tidsmaskin. Dagene går så fort.Det er rart at tiden går så fort på et sted hvor livet er satt på pause."
Foto: Kai
"Her inne er jeg trygg.
Ingen dømmer meg,
jeg er en av mange.
Jeg strekker meg ydmyk,
redd og naken mot fremtiden.
Drømmer om at det er
lys og håplangt der fremme …"
Foto: Shamso
Jeg har hatt veldig mye sinne i meg som jeg ikke har visst hvordan jeg skal sette ord på.
Ofte når jeg sitter og tenker så kommer det så mange vanskelige tanker.
De kommer bare; boom, boom, boom!Nesten hele livet mitt har det vært sånn. Det har vært så fucked up.
Jørunn Solheim Hotvedt, Tid, Sted, Rom 60+, 2020(foto: Ana Gonçalves) 
Bryony Harris, Images of Belonging, 2020(foto: Ana Gonçalves/Preus museum)
Ståle Hansen, Betraktninger: Mai – Oktober 2020, 2020(foto: Ana Gonçalves/Preus museum)