Path arrow Opplev utstillingene Path arrow Tidligere utstillinger Path arrow Portrett av vår tid Path arrow Tonje Bøe Birkeland - The Characters

Tonje Bøe Birkeland - The Characters

Quote

"I wish for a new foundation, a new beginning. Sails are set towards unknown times, unknown destinations."

Anna Aurora Astrup

©Tonje Bøe Birkeland, Plate # 18 Across from Kangerdlugssuaq, 2016. Tilhører Preus museums samling

Hvor er de kvinnelige oppdagerne? Tonje Bøe Birkelands prosjekt «The Characters» er en omfattende iscenesettelse av fiktive kvinnelige oppdagelsesreisende.

Fra fotografiet ble allment tilgjengelig og teknikken enklere, har fotoapparatet fulgt mennesket verden rundt. Den mannlige oppdageren er godt kjent og anskueliggjort gjennom fyldige tekstlige redegjørelser og velredigerte portrett. I Tonje Bøe Birkelands (1985- ) prosjektmøter vi fremstillingen av kvinnen. I visualiseringen skaper hun historiske forbilder vi mangler.

Bøe Birkeland foretar reisen fysisk og spiller selv rollen som oppdageren. De storsalgene scenene hun foreviger med fargefotografi, er akkompagnert av tekst som beskriver karakterens biografi og ekspedisjons historie. Fotografiene er tydelig iscenesatt, og fargene røper at de ikke er tatt det året de er datert. Samtidig har de en klar likhet med fortidens ekspedisjonsfotografi. Hennes karakterer har også en relasjon til autentiske kvinner som har brutt samtidens barrierer og reist til fremmede strøk. De til nå fem fiktive karakterer blir derfor et viktig bidrag til å reflektere over hvorfor så få kvinnelige oppdagere tidligere har blitt tilkjent en plass i historien.

Karakteren som finnes i Preus museums samling er nr fire i serien, Anna Aurora Astrup. Hun levde mellom 1871 og 1968, og seilte langs østkysten av Grønland i 1900. Hun målte opp havdybder, fjelltopper og kystlinje. HUn gjør de første bestigningene av Mount Aurora og Astrups Horn.  Kystlinjen sør for Scoresbysund er en av verdens minst utforskede. Anna bestemte seg for å publisere nedtegnelsene i sitt eget navn.  Alle forleggere som leste manuskriptet forkastet det. Manuskriptet lå glemt og ufullstendig i mange år.

Du kan lese mer om Anna Aurora Astrup her.

Tonje Bøe Birkeland, The suitcase of Anna Aurora Astrup, tilhører Preus museums samling. Foto: Andreas Harvik/Preus museum

Sammen med portrettet av Anna Aurora Astrup, stilles også ut kofferten hennes. Den inneholder kamera, portretter, bøker og andre gjenstander fra tiden Astrup var aktiv på Grønland. 

Tonje Bøe Birkeland, The suitcase of Anna Aurora Astrup, tilhører Preus museums samling. Foto: Andreas Harvik/Preus museum