Stian Andersen

Quote

Det er ikke tvil om at Andersen er en pioner hva gjelder utviklingen av det norske rockefotografiet fra 1990-tallet og fremover. Han behersker det grove og kornete sort/hvitt konsertuttrykket like godt som de fargesterke og glossy bandportrettene.”
- Cecilie Tyri Holt, kunsthistoriker og journalist

© Stian Andersen, Janelle Monae, 2008. Tilhører Preus museums samling

Han er en av Norges aller største musikkfotografer, som de siste 20 årene har reist verden rundt på ulike oppdrag for norske og internasjonale oppdragsgivere innen musikk, mote, reklamefilm, dokumentarfotografi og dokumentarfilm.

Bildene hans har blitt publisert i en rekke publikasjoner rundt i verden som Der Spiegel, Sunday Times, The New Yorker, Stern, Rolling Stone Magazine, The Guardian og Time Magazine. I tillegg har han gitt ut en rekke bøker, blant annet  fotobøkene "A-ha Photographs 1994 - 2010" på Forlaget Press  "Turboneger Fotografier 1993-2009" på Aschehoug Forlag og "Festivalboka" på Gyldendal forlag. Bildene hans er stilt ut på gallerier i hele Norge, samt i London og Stockholm. Bildene vi viser i denne utstillingen, ble innkjøpt etter Fotografiets dag 2018, der Stian stilte ut. 

Stian har regissert musikkvideoer for artister som Karpe Diem, Robyn & Royksopp, Lars Vaular, Highasakite, Gabrielle, Morten Harket, Kvelertak og Susanne Sundfør.  Han har vunnet priser over hele Europa og vist dokumentarfilmer og musikkvideoene sine på filmfestivaler i hele verden. Han har også laget mer enn 50 platecovere for artister som Highasakite, Susanne Sundfør og DumDum Boys. 

© Stian Andersen, The Cramps, 2006. Tilhører Preus museums samling

”Stian Andersen er nok den siste av sitt slag. Vi skal ikke langt tilbake i tid før et fotografi hadde en helt annen verdi enn det har i dag. Ikke minst bilder av artister, før digitalkamera, smarttelefoner og Instagram. Stian Andersen utviklet seg i en tid da konserter, artister og gode, tekniske bilder hadde en aura av eksklusivitet. Denne eksklusiviteten har han bevart: han tar deg med backstage, inn i turnebusser og opp på scenen (…) Og det er det som er Stian Andersens kunst: å balansere det poserende og ”det ekte”. Resultatet er noe man kan blåse opp i stort format og beundre. ”
– Knut Schreiner, Turboneger/ Kåre and The Cavemen