Nick Brandt - On this earth, a shadow falls

Nick Brandt – portrettfotografen med et hjerte for Øst-Afrikas utrydningstruede dyr.

Med den storslagne afrikanske naturen som bakgrunn, og med elefanter, løver og giraffer som motiv, gjør Nick Brandt oss til vitner til det livet som holder på å dø.

Nick Brandt kaller seg portrettfotograf, men ikke naturfotograf. Dyreportrettene hans utfordrer det stereotypiske bildet av dyr, og hans fotografier har lite til felles med de glansede sidene i National Geographic. Utstillingen «On This Earth, A Shadow Falls» inneholder fotografier som på en unik måte skildrer livet i en verden som er på vei til å forsvinne.

Brandt er ikke interessert i å skape dokumentarbilder som er fulle av action og dramatikk, og han bruke ikke teleobjektiv som er vanlig i naturfoto. Selv sier han: «Man tar ikke bilde av et menneske på tretti meters hold og tror at bildet skal vise hennes sjel; man går nærmere». 

«Dyrene kom først. Ikke fotografering, men dyrene. Eller for å utdype det; min kjærlighet til dyrene kom først. Fotografi var bare det beste mediet til å formidle min kjærlighet og fascinasjon». Slik beskriver Nick Brandt hvorfor han i tretten år, gang på gang har vendt tilbake for å fotografere Øst-Afrikas dyreliv.

Nick Brandt

Nick Brandt på Preus museum (foto: Andreas Harvik/Preus museum)