Path arrow Opplev utstillingene Path arrow Tidligere utstillinger Path arrow Marie & Bolette + Paulina

Marie & Bolette + Paulina

Utendørs utstilling

Marie & Bolette + Paulina

Paulina Tamara på åpningen av utstillingen 28. mai (foto: Ingrid Aas/Preus museum)

2022
Fra 28.05.22
Til 15.10.22

Fotograf og kunstner Paulina Tamara utfordrer rammene når hun reaktualiserer de historiske fotografiene til Marie Høeg og Bolette Berg. 

Stemmerettsaktivistene og fotografene Marie Høeg (1866—1949) og Bolette Berg (1872—1944) drev fotostudioet Berg & Høeg i Horten fra 1895 til 1903. På 1980-tallet ble det funnet en rekke glassnegativer etter de to, som ble gitt til Preus museum. Blant disse fantes to esker merket «privat», som har fått størst oppmerksomhet. Bildene i eskene viser de to som leker med kjønnsroller og utfordrer portrettkonvensjoner i studio. Fotografiene har fått gjenklang internasjonalt, og særlig i skeive miljøer som ikke har så mange historiske forbilder å se opp til. Bildene er utgangspunkt for utstillingen Over regnbuen, Preus museums bidrag til Skeivt kulturår, med Hilde Herming som kurator. Marie & Bolette + Paulina er en selvstendig del av utstillingen, og også festivalutstillingen til Fotografiets dag 27. august.

Da Paulina Tamara fikk oppdraget om å gå inn i bildene til Marie og Bolette og gjøre en nytolkning av dem, måtte hun bokstavelig talt tenke utenfor rammen. Den fotografiske rammen kan føles streng, både konkret og i overført betydning. Hun ville både utfordre og bryte rammen, både fysisk, men også gjøre det til noe større, ved bruke den skeive rammen til sin fordel.

Som hos Marie og Bolette, blir bildene til Paulina tatt i en privat setting, i et studio. Hun får også lov til å utfordre uten å bli sett på, det skjer i trygghet, i studioet som «safe space». Hun kan til en viss grad kontrollere utfallet i etterkant, ved å velge hva som skal vises eller ikke. Hun bruker også bilder som ikke er flatterende personlig, med bakgrunn i at bildene viser til noe som er større og viktigere enn hennes eget ego.

Du kan lese mer om prosjektet her

Paulina Tamara

er en Bergensbasert kunstner og fotograf med en master fra University for the Creative Arts - UCA i London. Hun undersøker hovedsakelig identitet og (skeiv) kultur gjennom bildene sine. Hun har stilt ut bildene sine på museum og flere av Norges samtidsgallerier, blant annet deltok hun på utstillingen «Skeivt uteliv» på Kulturhistorisk museum i Oslo under Oslo Pride i 2017. Utstillingen ble også vist på Universitetsmuseet i Bergen under Regnbuedagene i Bergen i 2018. Paulina har et stadig voksende arkivprosjekt der hun portretterer det skeive miljøet i Norge i serien kalt Dei andre, som også vises i utstillingen Over regnbuen på Preus museum. Hun har i det siste også beveget seg mot en performativ praksis som utforsker kjønnsroller og seksualitet.

© Paulina Tamara, A split. There is no me without you, 2022. Fotomontasje basert på originalmateriale etter Berg & Høeg. Preus museums samling
© Paulina Tamara, Marie through Paulinas eyes, 2022. Fotomontasje basert på originalmateriale etter Berg & Høeg. Preus museums samling

Utstillingen Marie & Bolette + Paulina utenfor Preus museumFoto: Ingrid Aas/Preus museum