Path arrow Opplev utstillingene Path arrow Tidligere utstillinger Path arrow Krigstid Path arrow Biografi - Sissel Lie (1922-1983)

Biografi - Sissel Lie (1922-1983)

Sissel Lie, senere Bratz, var datter av FNs første generalsekretær, arbeiderpartipolitikeren Trygve Lie.

Under andre verdenskrig evakuerte hun til Storbritannia sammen med familien og sin far, som da var forsyningsminister og senere utenriksminister i regjeringen Nygaardsvold.
24. juli 1942 innførte eksilregjeringen verneplikt for alle norske kvinner i utlandet, og Lie ble innrullert i Den norske hærs kvinnekorps 5. august samme år. Hun tjenestegjorde ved Maxwelton House i Skottland, og var med i ett av de tre første kullene som fikk sin opplæring der.

Hun gikk på offiserskole under den britiske befalsutdannelsen Officer cadet(s) training unit (O.C.T.U.) og oppnådde graden fenrik i kontrolltjenesten. 8. juni 1944 giftet hun seg med flyveren Gunnar Fosse, men allerede 30. Oktober ble han skutt ned over Belgia. Da krigen var over, valgte hun å bli i Skottland i noen måneder til hun ble dimittert 10. august 1945.

På bildene som Sissel Lie har samlet i sine album, ser vi at hun selv og et par av hennes kollegaer har kameravesker hengende på skulderen. Dette var ikke en del av uniformen, men disse kvinnene var lidenskapelige hobbyfotografer som dokumenterte hverdagen innenfor kvinnekorpset.

 

Tilbake til utstillingen

Sissel Lie, ukjent fotograf, tilhører Arbeiderbevegelsens bibliotek og arkiv