Path arrow Opplev utstillingene Path arrow Tidligere utstillinger Path arrow Krigstid Path arrow Biografi - Rigmor Dahl Delphin (1908 -1993)

Biografi - Rigmor Dahl Delphin (1908 -1993)

Rigmor Dahl var født i Kristiania. Hun tok artium i 1927, var elev ved Statens håndverks- og kunstindustriskole
og utdannet seg til fotograf hos Rude.

Hun arbeidet som fotograf i Alle Kvinner fra 1939, like etter at bladet ble etablert av Gyldendal Norsk Forlag i 1938, og helt frem til 1975. I Pressefotografenes Klubb står hun oppført som medlem nr. 1.

Hennes første år som pressefotograf er naturlig nok preget av okkupasjonstiden. Hun har fotografert tallrike reportasjer som både direkte og indirekte har krigshverdagen som bakteppe. Produksjonen ellers avspeiler Alle Kvinners innhold: reportasjer om samtidens kjentfolk, moter, håndarbeid og husholdning. Dette var også temakretsen i hennes videre virke i bladet frem til 1975.

Mest kjent er hun for frigjøringsbildene fra 1945. I de begivenhetsrike ukene i mai - juni 1945 syklet hun rundt i Oslo og fanget med et følsomt og skarpt blikk opp mennesker og situasjoner i denne gledesrusens tid. Noen av bildene ble benyttet i samtiden, men de fleste ble liggende gjemt og glemt frem til utgivelsen av Yngvar Ustvedts bok «Frigjøringen i bilder» i 1995.

Rigmor Dahl hadde i tillegg tallrike reportasjeoppdrag for Gyldendals bildeblad “Bilder” som kom ut i årene 1939-40 og 1945-48. Hun var også medlem av Oslo Kamera Klubb og en aktiv konkurransefotograf.

I 1945 giftet Rigmor Dahl seg med Arne Delphin, og tok hans etternavn. Som fotograf forekommer hun derfor under begge navn.

 

Tilbake til utstillingen

Rigmor Dahl Delphin, ukjent fotograf