Path arrow Opplev utstillingene Path arrow Tidligere utstillinger Path arrow Krigstid Path arrow Biografi - Kari Berggrav (1911-1996)

Biografi - Kari Berggrav (1911-1996)

Etter utdannelse i tegning ved Statens håndverks- og kunstindustriskole, fikk Berggrav undervisning i tegning og foto ved Schule Reimann i Berlin i begynnelsen av 1930-årene. 

Tilbake i Oslo åpnet hun eget fotostudio, var vitenskapelig fotograf og tegner ved Rikshospitalet, og jobbet som pressefotograf for Arbeiderbladet. Hun var dessuten den østerrikske legen og psykoterapeuten Wilhelm Reichs vitenskapelige fotograf da han var i landflyktighet i Norge fra 1934 til 1939. 

Da tyskerne invaderte Norge 9. april, flyktet Berggrav etter konge og regjering til Hamar og Elverum, deretter oppover Gudbrandsdalen og til Molde. Hun fulgte Norges Banks gulltransport til Tromsø og oppholdt seg i frontlinjen i Narvik-området frem til hun måtte flykte landet etter kapitulasjonen. Hun fotograferte under hele felttoget og flere av bildene inngår i NTBs krigsarkiv selv om hun oppgir å ha mistet flesteparten under flukten til USA.

Under krigen jobbet Berggrav som fotograf ved Little Norway i Canada, ved det norske informasjonssenteret i New York, og deretter ved den norske ambassaden i Washington. I en periode var hun også tegner, fotograf og researcher hos Walt Disney Studios i Hollywood.

Berggrav ble i USA etter krigen, og jobbet som fotograf i FN fra etableringen i 1946 og til begynnelsen av 1950-årene.

 

Tilbake til utstillingen

Ukjent fotograf, portrett av Kari Berggrav i arbeid som fotograf i FN, 1946. Tilhører Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek