Path arrow Opplev utstillingene Path arrow Tidligere utstillinger Path arrow Ernest Cole - Photographer

Ernest Cole - Photographer

Ernest Cole - Photographer

Fra utstillingen "Ernest Cole - Photographer" på Preus museum 19.01-01.06.2014 

2014
Fra 19.01.14
Til 01.06.14

Ernest Cole (1940-1990) var en av Sør-Afrikas første svarte fotojournalister. Han hadde tro på at han med fotografiets hjelp skulle kunne fortelle resten av verden hvordan det var å være svart under apartheidsystemet. Mellom 1958 til 1966 fotograferte han med mot og medfølelse dagliglivet for majoriteten av den svarte befolkningen. Hverdagen deres var rasistisk undertrykkelse og et liv styrt av apartheids lover.

Ordet apartheid betyr "adskilt". Det var navnet på raseskillepolitikken og det sosiale systemet som eksisterte i Sør-Afrika fra 1948 fram til 1994.

Som tenåring ble Cole ble interessert i fotografering. Han var fotoassistent i DRUM Magazine Johannesburg i 1958. Der møtte han andre unge svarte journalister, fotografer, jazzmusikere, og politiske ledere i den voksende antiapartheid-bevegelsen. Han ble sterkt politisk engasjert, og på midten av 1960-tallet bestemte han seg for å lage en bok som skulle fortelle om virkningene av Sør-Afrikas apartheidsystem. 

Med dette arbeidet tok han en stor personlig risiko, i og med at motstand mot apartheid-systemet var ulovlig. I 1966 ble Cole tvunget i eksil. Boken hans, House of Bondage, ble utgitt i 1967, og ble umiddelbart forbudt i Sør-Afrika. Med kameraet sitt fanget han hverdagen for mange svarte; En gruvearbeider venter på en tur hjem. Parker og benker er for "bare europeere". Unge menn blir arrestert fordi de mangler pass. Folkemengder i klaustrofobisk proppfulle pendlertog. Dette er bare noen av de miljøene Cole fotograferte i tidsrommet 1958 til 1966. Sammen med hans forfatterskap, gir de et skremmende bilde av apartheid.

Ernest Cole kom aldri tilbake til Sør-Afrika. Han døde i New York i 1990, en uke etter frigivelsen av Nelson Mandela, etter mer enn 23 års smertefull eksil. Som fotograf etterlot han ingen negativer, bare noen få fotografier. Disse kan sees i utstillingen på Preus museum.  Cole jobbet og bodde i Stockholm fra 1969 til 1975. En sammenslutning av svenske fotografer, Tio fotografer, ga han tilgang til et mørkerom. Dette førte til at Tio fotografer fikk en samling av Coles arbeid som senere ble donert til Hasselblad Foundation. Dette er den største og mest komplette samling av Coles fotografiske arv, og er grunnlaget for denne utstillingen som er produsert av Hasselblad Foundation. Fotografiene presenterer Ernest Cole, hans styrke som fotograf og hans unike evne til å «se».

* Ernest Cole – Photographer er den første presentasjonen av hans arbeid siden utgivelsen av boken, House of Bondage, 1967.

* Utstillingen inneholder mer enn hundre originale fotografier, og er alt som er igjen av hans arkiv.

* Hasselblad Foundation har produsert utstillingen og boken Ernest Cole – Photographer (Steidl Verlag).

* Utstillingen har turnert i Sør-Afrika og USA, og Preus museum viser utstillingen som et bidrag til grunnlovsjubileet 2014.