Path arrow Opplev utstillingene Path arrow Tidligere utstillinger Path arrow Andrzej Maciejewski: Weather Report

Andrzej Maciejewski: Weather Report

Andrzej Maciejewski: Weather Report

Andrzej Maciejewski, Weather Report #7, 2003 og Weather Report #37, 2004. Tilhører Preus museums samlinger

2012
Fra 23.09.12
Til 06.01.13

Utstillingen Weather Report viser 36 fotografiet fra same sted, tatt under ulike værforhold over en periode på ett år. Bildene er tett bundet sammen med informasjonen om vær, tid på dagen, temepratur og siktbarhet. Fotografiene er tatt med et 6 x 6 x 10 fot (ca 1,80 x 1,80 x 3 meter) stort Camera Obscura. Kameraet er selvbygget, og man kan gå inn i det for å skifte film. Ved å bruke en 4x5” linse og 8x10” farge lysbildefilm har han fått hele den runde lysåpningen på papiret. Samtidig gir denne fremgangsmåten et spesielt skarpt og detaljrikt bilde.

Et Camera Obscura er et mørkt rom der lysstrålene kommer gjennom et lite hull og viser et bilde av verden utenfor opp ned på den motsatte veggen av hullet. Fenomenet har vært kjent i flere tusen år, men ble populært i Europa i Renessansen som tegneapparat og er begynnelsen på det kameraet vi kjenner i dag.

 

Maciejewski har alltid vært tiltrukket av fotografiets dokumentariske aspekt. Som han selv sier: «Fotografiet viser nøyaktig hvordan et gitt sted eller objekt ser ut på et bestemt øyeblikk i tiden. Med en gang øyeblikket er forbi, er det borte, og bare fotografiet kan bevare det. Dette er grunnen til at han har valgt å bruke repeterende bilder av det eksakt samme stedet under ulike forhold slik at han kan fange værets flyktige natur. Om sommeren har du bare en vag fornemmelse av hvordan hagen ser ut om vinteren, dekket av snø. Selv om kvelden er det vanskelig å huske hvordan landskapet så ut i et helt annet morgenlys. Prosjektet viser disse ulike øyeblikkene, hvordan samme sted ser annerledes ut til ulike tider. Øyeblikkene er samlet som bilder hvor det er lett å sammenligne og finne forandringene.»

 

Andrzej Maciejewski (født 1959 i Warszawa, Polen) flyttet til Canada i 1985. Han studerte fotografi ved Høyskolen for Fotografi i Warszawa og tok kurs gjennom den polske Foreningen for Fotokunst og Høyskolen for Fotokunst i Ostrava, Tsjekkia. Som ung fotograf samarbeidet han med gallerier, bl.a. Foto Medium Art galleri i Krakow, men også med polsk TV. I Canada har han arbeidet som kommersiell fotograf og spesialiserte seg på arkitektur. På 1990-tallet forlot han det kommersielle og viet seg helt til sin kunstneriske karriere. Han har publisert tre bøker og tidligere stilt ut i Polen, Tyskland, Canada, USA, Storbritannia og Uganda, og nå i Norge.

Etableringen av prosjektet fikk prosjektstøtte fra Ontario Arts Council.