Fotografen

Kunst, håndverk og automatisering

Fotografen

Studio Pan, 1964. Preus museums samling

NMFF.SP.LK.0065-5  

Fra 18.11.21
Til 24.04.22

Det finnes mange innganger til fotohistorien. Denne utstillingen setter søkelys på den norske fotografens rolle og praksis fra 1940 frem til vår nære samtid.

I perioden fra andre verdenskrig og fremover opplever fotofeltet vekst, differensiering og en forsterket profesjonalisering. Regler og lover som beskytter faget blir revidert, den tradisjonelle fagopplæringen blir oppdatert og flere ulike utdannelsesløp blir etablert. Det kommer også til mange nye institusjoner som arbeider for fotografer og med fotografi. En økt bruk av fotografiske bilder medfører flere oppdrag og flere faste stillinger. For bildeprodusentene blir endringene synlig som etableringen av nye fotografidentiteter og nye skillelinjer forankret til rollen som selvstendig, freelancer eller ansatt. Særlig har diskusjonen knyttet til hvem som hadde rett til å kalle seg yrkesfotograf preget samtalen.

For de som hadde fotografering som et levebrød, var det maktpåliggende å trekke en skarp linje mot amatørfotografiet for å trygge sin egen posisjon. Fra det første forbundet for yrkesfotografer Fagfotografenes Forening (1894- ), senere kalt Norges Fotografforbund (NFF), ble dette håndtert med et økt trykk på profesjonalisering og regulering. Dette blir også viktige fanesaker for de øvrige nye foreninger og forbund for yrkesaktive fotografer som kommer til både før og etter andre verdenskrig. I perioden blir også skille mellom kunstfotograf og fotograf tydeligere, når førstnevnte går fra å være amatør til å bli profesjonell. Men hvem var egentlig yrkesfotografen ved inngangen til 1940 og hvem er hen i dag? Og på hvilken måte speiler omslag i fotografenes roller og praksis seg i samfunnsendringer i Norge fra andre verdenskrig og frem til vår samtid?  

 

Det produseres en katalog til utstillingen.

Kurator: Hege Oulie

 

 

 

Ukjent fotograf, møte i Norges Fotografforbund, Kristiansand 1948. Sølvgelatin på barytt. Fra Nils Andreas Jacobsens arkiv. Preus museum
Pål Hermansen NN, røyken og fuglene 1975. Premiert i UNEPs miljøfotokonkurranse. Sølvgelatin på barytt. Preus museum
Solveig Greve, Flåmsdalen, 1976. Cibachrome. Preus museumFargefotografiet av Flåmsdalen ble vist på utstillingen Fotografi her og nå på Henie Onstad Kunstsenter ifb med 5-årsjubileet for Forbundet Frie Fotografer. Dette var samme år som Greve søkte om opptak som medlem i FFF.
©Ida Skivenes. Et utvalg motiver fra Skivenes Instagramkonto Idafrosk 2012-2013. Inkjetprint. Preus museumSkivenes startet kontoen @Idafrosk på Instagram i 2012. Hun fikk raskt mange følgere og delte kreative frokostretter med hele verden. I 2013 ut ga hun ut bok både på norsk og engelsk. Den engelske utgaven fikk den fengende tittelen «Eat your Art Out: Playful Breakfast.»
© Harald Henden/VG, Bagdad sentrum, april 2003.Amerikanske tropper har tatt seg frem til paradeplassen i Bagdad der Saddam Hussein holdt alle sine militæroppvisninger. Sverdene i bakgrunnen er seiersmonumentene etter Iran/Irak-krigen. Copyright Henden/VG. Inkjetprint. Preus museum 
©Andrea Gjestvang, Everybody Knows This is Nowhere #4, 2010-2011. Publisert i boka New Journal of Photography 1#. Inkjetprint. Preus museum