@june.bjornback

Gjesteutstiller Instagram @preusmuseum

@june.bjornback

June Bjørnback

Den samiske journalisten og fotografen June Helén Bjørnback (f. 1991) er opptatt av dyr og den arktiske naturen, noe vi skal få se i løpet av hennes uke på Instagram. 

June Helén er fra Karasjok i Finnmark. Hun har bachelorgrad i medieproduksjon fra Norges arktiske universitet, campus Alta. I dag jobber hun som journalist i den samiske avisen Ságat, hvor hun får utfolde seg kreativt innen både tekst og fotografi. Portrettintervju og featurereportasjer ligger hennes hjerte nærmest, der tett kontakt med mennesker og deres hverdag er essensielt.

 

 

 

 

Ved siden av arbeidet gjør hun egne fotografi- og videoprosjekter. I 2017/18 regisserte og filmet hun musikkvideoen Be Proud/Årroe Madtjeles for den sørsamiske artisten Laila Totsås. Dog var det musikkvideoen hun produserte for den unge artisten Aili Teigmo i 2016 som gjorde at hun fattet interesse for sjangeren. Musikkvideoen ble laget til en coverlåt av Alan Walkers “Faded”, og har i dag nesten 5 millioner visninger på Youtube.

 

 

 

 

Hun står bak coverbildet som preger forsiden til romanen Hamburgerprinsessa av Saia Stueng, og også coverbildet til albumet Eamiritni/Rimeborn av den samiske artisten Elin Kåven.

 

27 åringen er oppvokst på bondegård i Karasjok, og er svært glad i dyr og den arktiske naturen. Spesielt glad er hun når hun får anledning å følge reinsdyrflokken på vårflytting over Finnmarksvidda, eller overnatte under åpen himmel - uansett årstid. Hun beskriver seg selv som en “potet” innenfor foto-sfæren - potet fordi hun er glad i så mangt, og ikke klarer å begrense seg til ett enkelt felt. Kunsten finnes jo overalt, og det er den hun søker etter.