@havard.bjelland

Gjesteutstiller Instagram @preusmuseum

@havard.bjelland

Håvard Bjelland

Fra 07.01.19
Til 13.01.19

Denne ukas fotograf viser oss bilder som kan endre vår forståelse av verden og være med på å skape endring.

Fotojournalisten Håvard Bjelland forteller: "Helt siden jeg hadde mitt første bilde på trykk i Bergens Tidende i 1984 har jeg ønsket å ta bilder som kan skape endring. Gjennom over 30 år som pressefotograf i prøvde jeg på dette. Enten det var skipsopphugging i India i 1998 som startet prosessen som endret reglene i FN, dokumentasjon av norske soldaters hverdag etter liv ødelagt i krig for fredsnasjonen Norge som førte til erstatningsutbetalinger på mer enn 1,5 milliarder kroner, eller lille Shaimaa som ble tvangssendt til Jemen og startet den såkalte asylbarnsaken.

 

 

 

I dag arbeider jeg som fotograf i Kirkens Nødhjelp. Jeg dokumenterer prosjektene til Kirkens Nødhjelp rundt omkring i verden, både arbeidet organisasjonen gjør, men også den humanitære situasjonen. Bilder og video brukes internt til søknader og rapporter, i store kampanjer, og i magasinet vårt og på sosiale medier. Det sendes også ut til tradisjonelle medier."

 

Bildene som skal vises i løpet av Bjellands uke på Preus museums Instagramkonto er alle fra fotoutstillingen “Ser alt du er” som han gjorde sammen med poeten Trygve Skaug.

 

Håvard Bjelland betegnes som en av landets dyktigste fotojournalister, en stayer i felt og på scenen under utdelingen av Årets Bilde, med i alt 16 priser i bagasjen.