Uke 17 - 2016

Vi teller en danser

© Arnold Newman, Martha Graham, New York City, 1961. Tilhører Preus museums samling.

Vi teller en danser

Den 29. april er den internasjonale dagen for dans, som markeres for å sette fokus på alle danseformer på tvers av politiske, kulturelle og etniske grenser. Her i Norge feires og markeres dansen rundt om i hele landet med dans fra ulike genre og på alle nivåer. 

Danseren Martha Graham (1894-1991) er sagt å være like viktig for den moderne dansen, slik Picasso var for den moderne malerkunsten og Igor Stravinskij for musikken. Hun ble inspirert av grunnleggende ekspressive menneskelige bevegelsene og beriket dansen med elektriske, rå, skarpe og direkte bevegelser. En moderne dans som skilte seg ut fra den dominerende stilen på den tiden.

I svart kappe står hun der og ser rett mot oss som en stødig pyramide. Solid bundet til gulvets sorte overflate som hun om lades opp med energi.  Barren langs med veggen går som en pil gjennom henne.  Det er nesten så vi kan forestille oss å skyve henne bortover som på en kuleramme man bruker for å telle. Vi teller en danser. Hun er klar for å bevege seg og for å bevege oss.

Arnold Newman (1918-2006) ønsket i sine portretter å vise det særskilte forholdet personen hadde til sin verden med symbolikk og omgivelsene rundt. Den portrettertes livsverden. I Newmans portrett av Graham er det som om han er bevisst fotografiets fastfryste karakter og dansens forløp i tid. Graham står stødig, men kan gi oss følelsen av at hun når som helst er klar for å bryte ut i dans. Bildets ramme begrenser, men symbolikkens knapphet viser til et rikt liv og virke.  

Den 3. mai åpner utstillingen Arnold Newman på Wall of Fame i vår jubileumsutstilling på Preus museum. Her kan du se dette og flere av hans portretter.