Uke 41 - 2015

Lystig selskap

Ukjent fotograf, ukjent årstall, ferrotypi. Tilhører Preus museums samling.

Lystig selskap

Bildet er ganske mørkt, men motivet er lyst og lystig – to kvinner smiler mot kameraet, de har en flaske på bordet og glass i hånda. Den ene har vært i bevegelse og fremstår dermed som litt uskarp og utsvevende.

 

Vi vet verken hvem som har tatt bildet, når det er tatt, eller hvor. Men vi vet at det er et ferrotypi, kalt «tintype» på engelsk. Ferro betyr jern, og fotografiet er på en tynn jernplate. Dette er den mindre velstående nevøen til det skinnende blanke, skarpe og detaljerte daguerreotypiet som var den første kommersielle fotografiske prosessen, fremstilt på en blankpusset sølvplate og forseglet i et vakkert etui. Ferrotypiene var rimelige og raske å fremstille, og passet perfekt på markeder og torv der mange mennesker samlet seg. Bildet av de glade damene er sannsynligvis fra slutten av 1800-tallet.

 

Selfie er et forholdsvis nytt begrep, men ønsket om å se avbildninger av seg selv er vel like gammelt som menneskene selv. Dette bildet, og flere andre portretter og selvportretter, finner du i Preus museums jubileumsbok "En fotohistorie - Fra synsmaskiner til Instagram".