Path arrow Opplev utstillingene Path arrow Formidling Path arrow Ukens bilde Path arrow Eggehoder og andre huskebilder fra barnehagen

Uke 34 - 2019

Eggehoder og andre huskebilder fra barnehagen

Vega, Nordskogen barnehage

Eggehoder og andre huskebilder fra barnehagen

I møte med barns store og nødvendige nysgjerrighet stilles vi voksne noen ganger til veggs, for ja hva er egentlig den tingen du spør om eller hvorfor er det slik? Vi dyttes helt til universets ytterste grenser og tilbake igjen til det små, detaljene som igjen blir synlige for oss. Å ha barn eller å være sammen med barn er på mange måter å oppdage verden litt på nytt igjen. Kanskje er det en god grunn til å lytte litt ekstra godt til hva de har å si?

I prosjektet Barns fotografiske ytringer, som er et samarbeid mellom barnehager i Horten kommune, det nasjonale fotomuseet - Preus museum og Universitetet i Sørøst-Norge, gis barn en mulighet til å vise frem livet i barnehagen ved hjelp av deres egne fotografier og fortolkninger av dem. La oss se hva fotografen Vega selv sier om sitt bilde:
Vega: Det er eggehoder som ser ut som tiss.
Voksen: Hva er eggehoder?
Vega: Du vet.. Sånne hoder som han i boka har. Han som har et eggehode som kan knuse.
Voksen: Som Odd? I boka Odd er et egg?
Vega: Ja! Men det ser ut som gull og tiss
Ja, hvis vi titter en ekstra gang, kanskje det kunne vært eggehoder, men bare at det er gull, eller tiss. Det ser kanskje litt klissete og ekkelt ut, noe vi ikke ville viet oppmerksomhet. Men det er noe dette barnet synes er spennende, noe som minner henne om en bok hun har lest, en bok om en gutt som har et hode som er et egg. Det kan knuse når som helst, det vil si at han ikke tør å gjøre det alle andre barn gjør. En bok som har gjort inntrykk og som farger det hun ser i barnehagen. Så gøy at vi voksne kan få se med dette blikket. Ikke vær så barnslig! sier Albert Åbergs pappa, mens Albert slenger tilbake; ikke være så voksenlig! Fra og med 18.august kan du se resultatet av dette forskningsarbeidet i utstillingen Huskebilder på Preus museum. Materialet blir etter utstillingens slutt i januar 2020, en del av museets samling og den norske kulturarven. Kom på Preus museum og opplev bildene tatt av barn og du kan ta med deg Alberts oppfordring på veien om du vil.