Uke 34 - 2017

#WomanMatter

Anna Boyiazis,Det indiske hav, utenfor Mnyuni, Zanzibar, 19. Oktober, 2016, #WomenMatter #Dysturb

#WomanMatter

Har du lagt merke til de store plakatene som har kommet opp rundt i Horten? Det franske fotografkollektivet #Dysturb gjør dokumentarfotografi og historier fra hele verden tilgjengelig for et bredt publikum ved å klistre opp store veggaviser. For Preus museum og Horten har de laget en kampanje mot vold mot kvinner. 15 plakater finnes i Horten, 5 til kommer til å bli klistret opp i Australia neste uke.

De kommende ukene vil vi presentere flere av plakatene. Den du ser her finner du på Pumpehuset på Bromsjordet. Skann inn QR-koden under for å komme til et kart som viser deg hvor veggavisene er satt opp.
Teksten på bildet forteller: Svømmeinstruktøren Kazija, 22, lærer elever ved Kijini Primary School å flyte i vannet.
Selv om hverdagen i øygruppen som Zanzibar består av er sentrert rundt havet, mangler de fleste kvinner på øyene grunnleggende svømmekunnskaper. Konservativ islamsk kultur har tvunget lederne på øygruppen til å hindre kvinner fra å lære seg å svømme. Fram til nå.

Panje-prosjektet har over de siste årene innført et tilbud om burkini, en heldekkende badedrakt som gir kvinner muligheten til å tilbringe tid i havet uten at det går på bekostning av deres religiøse eller kulturelle normer.

Antallet mennesker som drukner på det afrikanske kontinentet er det høyeste i verden, men mange av samfunnslederne har fremdeles ikke varmet opp til tanken om å la kvinner lære seg å svømme. Svømmetimene utfordrer et patriarkalsk system som aktivt hindrer kvinner i å gjøre noe annet enn å utføre oppgaver i hjemmet.