Uke 12 - 2017

Vandringer

Kåre Kivijärvi fra serien Vandringer 1-3, 1962. Tilhører Ole Rysstad

Vandringer

På starten av 1970-tallet var situasjonen vanskelig for norske kunstnere som arbeidet med fotografi. Det var få visningssteder som åpnet dørene for dem, og selv om det fantes kunstnere som eksperimenterte med fotografi og fotografer som anså sine bilder som kunst, eksisterte miljøene parallelt med den etablerte kunstscenen uten gode veier inn på arenaen som kunne ha løftet dem frem. 

I 1971 fikk fotografen Kåre Kivijärvi (1938-1991) innpass på Høstutstillingen, som den første som ble representert med fotografi - riktignok i katalogen blant malerne og uten oppgitt teknikk. Denne begivenheten var ikke ensbetydende med en bred institusjonell anerkjennelse av mediet som kunst. Spørsmålet om fotografi kunne være kunst fortsatte å prege den offentlige samtalen langt inn på 1980-tallet. 

Søndag 2. april åpner utstillingen The Young Lions som tar for seg norsk kamerabasert kunst vandring i løpet av de siste 40 årene. Kåre Kivijärvi er fortsatt aktuell, både på fotomuseets utstilling, og med egen utstilling på Henie Onstad Kunstsenter.