Uke 27 - 2019

Vakkert i det små

Mohamed, fra workshopen STED ved Halden fengsel 2019

Vakkert i det små

Sommeren er godt i gang. Noen har dratt på ferie og skal nyte noen late og andre ganger stressende feriedager med venner og familie. For noen betyr sommeren mangel på aktivitet, og mye tid alene. For innsatte i fengsel er det ofte en tid hvor deres daglige aktiviteter og arbeidsplasser er stengt.

I mai holdt Preus museum i samarbeid med fotograf Tina Enghoff og fengselsprest Kamille Nygård en workshop i Halden fengsel med temaet STED. Hvordan opplever man stedet man er på når man sitter inne og finnes det et fristed i fengselet? Dette var noen av temaene som var oppe for refleksjon under uken og som var utgangspunkt for det de skulle fotografere. Halden er et høysikkerhetsfengsel og det er begrensede områder man kan gå og ikke minst fotografere. Men på det lille området oppsto det vakre, sterke og fortellende bilder fra en verden som er ukjent for de fleste av oss. Som dette bildet av en rosa blomst, tatt så nærme slik at vi neste blir slukt inn i blomstens mystikk og dens taktile egenskaper; de sårbare små trådene og den sterke rosafargen; kontraster. Kan blomsten være et fristed?

“Det er en følelse, man føler seg fri. “(Mohamed)

STED er en del av større prosjekt på Preus museum kalt, TID, STED, ROM som har som mål å gi de som vanligvis ikke kommer til syne i samfunnet en mulighet til å bli en del av offentligheten ved å utrykke seg med fotografi, bli synlige gjennom utstillinger og bli en del av den norske kulturarven ved å bli innlemmet i museets samling.