Uke 18 - 2017

Vakkert bilde

Talleiv Taro Manum, Frykt ikke vakre bilder, 2000, tilhører Preus museums samling

Vakkert bilde

En mann i bar overkropp bærer vann inn i et hus. På verandaen ligger en hund i en stol. På ryggen til mannen står det Volvo med store bokstaver. I forgrunnen står et par ski. Utenfor huset er det rotete og verandaen har ikke noe rekkverk enda. På bordet på verandaen står en bukett med tulipaner. Bildet heter Frykt ikke vakre bilder og er fra Talleiv Taro Manums utstilling på Fotogalleriet i 2001 med tittelen Finnes det et paradis? Kanskje viser bildet et hus som er i ferd med å bli pusset opp? Et blivende, potensielt paradis? I tillegg til bilder var det i utstillingen en 1932 -modell Chevrolet inne i Fotogalleriet som var konvertert til et bilverksted for å foreta en total overhaling av bilens motor.

Manums fotografier fra serien er alle storformatsbilder fra hans umiddelbare virkelighet og dermed dokumentariske av natur. Bildene dokumenterer blant annet hans forhold til polarhunden Fuji, samlivet med kjæresten og gjenoppdagelsen av Chevroleten fra barndommen. Manum forteller i bildene sine historier gjennom å la kameraet gi oss et inntrykk av sitt hverdagsliv. På samme måten var det midlertidige bilverkstedet med Chevroleten i Fotogalleriet ingen iscenesettelse, men en måte å gjøre tilgjengelig en av de viktigste rekvisittene i fotografiene og dermed en videreføring av universet bildene skapte.

Manums bilde og historien bak utstillingen på Fotogalleriet kan du få vite mer om i The Young Lions - Norsk kamerabasert kunst 1977-2017. Utstillingen er Preus museums bidrag til Fotogalleriets 40-årsjubileum og gir et innblikk i galleriets rikholdige historie med blant annet eksempler på utstilte verk og arkivmateriale fra viktige utstillinger.