Path arrow Opplev utstillingene Path arrow Formidling og grupper Path arrow Ukens bilde Path arrow Two million child workers under sixteen today

Uke 30 - 2017

Two million child workers under sixteen today

Ukjent, Kampanjeplakat mot barnearbeid, USA, 1914

Two million child workers under sixteen today

Lewis W. Hine (1874-1940) studerte sosiologi i Chicago, og var interessert i effekten av urbaniseringen i USA tidlig på 1900-tallet. Hans arbeid kjempet for å forbedre barns arbeidsbetingelser i en verden hvor barnearbeid var oppfattet som helt normalt. Fra 1906 til 1918 var Hine ansatt i The National Child Labor Committee hvor han arbeidet med å fotografisk dokumentere forholdene til barnearbeidere på plantasjer, i gruver og fabrikker. Dette var ikke ufarlig arbeid, da både fabrikkstyrere og arbeidere truet med vold for å unngå at offentligheten skulle finne ut av forholdene til barna. Hine intervjuet også barna i største hemmelighet og hans innsats sies å være mye av grunnen til at det i 1916 ble innført en minimumsgrense på 14 år for barnearbeid og en maksimal arbeidstid på 8 timer i strekk.
Hine døde fattig – uten å ha blitt kjent for sitt arbeide med barnearbeidere eller for sine andre fotografiske prosjekter. I ettertiden har han imidlertid blitt mer og mer anerkjent og han er i dag kjent som en av de virkelig store amerikanske mesterfotografene. Viktigst av alt er likevel hans tro på ytringsfriheten som resulterte i at han klarte å forandre en hel nasjons bevissthet rundt barnearbeid.