Uke 28 - 2019

Tvillinglinser

Rolleiflex Tessar (foto: Andreas Harvik) Tilhører Preus museums samling

Tvillinglinser

Rolleiflex er et kamera som vekker varme følelser hos mange. Det var en sensasjon da det ble introdusert i 1929. Lee Miller, som for tiden vises i utstillingen War and Fashion på Preus museum, fikk sitt første Rolleiflex i 1939. Kameraet som er avbildet her, er en Rolleiflex Tessar som stilles ut sammen med bildene hennes.

Rolleiflex er et TLR kamera, der TLR står for Twin Lens Reflex – «twin» fordi det er to linser, eller toøyd speilrefleks, som vi sier på norsk. Linsene har samme brennvidde; en for visning og fokusering og den andre for å ta bildet. Refleks refererer til speilet som brukes bak visningslinsen som gjør det mulig å fokusere. De store kommersielle suksessene blant TLR kamera var med 120 film som blomstret fra 1930 til 1950-tallet.

En forskjell mellom speilrefleks og TLR er at fotografen ser motivet fra øyenhøyde med speilrefleks, mens den toøyde speilrefleksen ser motivet fra brysthøyde – fotografen må nemlig se ned for å se i søkeren. En annen forskjell er at formatet er større (6 x 6 cm, omtrent tre ganger større enn speilrefleksens 35 mm brede negativer) og også kvadratisk. Dersom fotografen ønsker høydeformat eller landskapsformat, trenger hun ikke snu på kameraet, men skyter bildet kvadratisk og beskjærer bildet etterpå.

En annen forskjell er at TLR-en har et speil som sitter fast, og ikke et som klapper ned i opptaksøyeblikket, slik som på speilrefleks. Det betyr mindre vibrasjon som er en fordel ved håndholdte lengre eksponeringer, i tillegg til at søkeren ikke går i svart mens opptaket pågår. Kameraet hadde det beste objektivet som var tilgjengelig, og var kjent for å være både brukervennlig, lett og robust. Et must-have for enhver pressefotograf!