Uke 12 - 2021

Tid for å le

Agnete Brun, portrett av Christine Koht, 2019. Preus museums samling 

Tid for å le

Agnete Brun ( 1968) er en av Norges mest anerkjente portrettfotografer. Hun er kjent for fargerike portretter og bruk av gøyale props når hun tar bilder av landets mer kjente fjes. Noen ganger forbereder hun seg og tar gjerne med objekter eller effekter hun tenker kan gi et godt bilde. Men ofte jobber hun ut fra det intuitive. Hva har hun rundt seg der og da? Hva passer, hvilke fakter og bevegelser har vedkommende?

Mon tro om dette bildet er tatt i denne siste intuitive sammenhengen? Et ydmykt portrett av Christine Koht, en kjent tv-profil som vi den siste tiden har fått mulighet til å bli kjent med gjennom blant annet podcasten: «Koht vil leve» og hennes åpenhet rundt det å være svært alvorlig kreftsyk. Hva er det som formidles i dette bildet? En oppreist skikkelse med støtte fra et velutviklet helsevesen, hennes, og kanskje vår alles enorme evne til å yte når det virkelig røyner på, godt illustrert med sportsdrikken i handa. Eller/og Kohts fargerike både personlighet og stil.

Vi har blitt litt kjent med den alvorlige Koht, men fortsatt fått oppleve humor i form av hvordan sykdommen og behandling har påvirket utseende til bruk av tisselaken som notisark for oppmuntrende meldinger i en hard tid. Både Brun og Koht er opptatt av farger og tull, og det er nok ikke så dumt om vi skal velge å tro Linda Eide fra Eides språksjov: « Det er ikkje når me har det morosamast i livet at me treng mest å le. Nei, det er når det er svart».

Bildet henger i utstillingen Portrett av vår tid, som dessverre ikke lenger er mulig å besøke grunnet koronarestriksjoner.