Uke 11 - 2020

Svart katt

Madame d’Ora (Dora Philippine Kallmus) 1881 – 1963, Woman with a cat, ca 1950. Tilhører Preus museums samling

Svart katt

I dag skriver vi fredag den trettende, og det er mange som tenker på uhell og ulykke. Tiden vi lever i kan oppleves som tidvis apokalyptisk. Så hvordan skal man forholde seg til all denne frykten? Kanskje man skal velge ut hva det er verdt å la seg skremme av, og ta forholdsregler basert på nøktern vitenskap?
Madame d’Ora, eller Dora Philippine Kallmus som hun egentlig het, var en foregangskvinne innen særlig portrett- og motefotografi for 100 år siden. Det at store deler av familien hennes døde i konsentrasjonsleirer under andre verdenskrig, endret måten hun fotograferte på. Hun opplevde et mareritt, men brukte fotograferingen nærmest terapeutisk.

Svarte katter er i vår del av verden forbundet med heksekunst og ulykke, noe som stammer fra middelalderen. Det er faktisk vanskeligere å finne eiere til svarte katter enn katter med andre farger på pelsen! I Japan derimot, sies det at single kvinner som eier svarte katter får flere beilere. Og britiske sjømenn mente svarte katter brakte lykke på skipet. Lite av dette er basert på nøktern vitenskap, og hvordan vi tolker bildet er heller ikke det. Men kanskje kan man legge frykten til side, og se at en svart katt kan høste lykke, også på fredag den trettende!