Uke 1 - 2021

Sterk karakter

Tonje Bøe Birkeland, Plate #18, Across from Kangerdlugssuaq, 2015. Preus museums samling.

Sterk karakter

Hva er virkelig? Hvem eier historien?

En kvinne med kamera står i et fjellandskap, med øynene festet på noe vi ikke kan se, mot en bakgrunn av spisse snøflekkete fjell og is som bryter opp fjordens blanke vannflate. Kvinnen ser ikke ut som hun er kledt for tilværelsen hun er plassert i, og man kan nesten lure på om bildet er manipulert. For hva er det egentlig vi betrakter?

Kvinnen heter Anna Aurora Astrup, og hun levde fra 1871 til 1968. Hun deltok på en ekspedisjon langs Grønlands kyst i 1900, der hun kartla havdybder, fjelltopper og en langstrakt kystlinje. Men kvinnen heter også Tonje Bøe Birkeland, og hun reiste til Grønland i 2015 for å iscenesette Anna Aurora Astrup som kvinnelig oppdagelsesreisende. Astrup er kanskje ikke en ekte person, men en av Birkelands karakterer som kommer til live i kunstverkene hennes. Birkeland går inn i rollen med klær, effekter og reiser, og skriver den oppdagelsesreisendes dagboksnotater.

Historiske hendelser kjenner vi til fordi noen har sett dem som viktige nok til å bringe videre. Hvor mange kvinnelige oppdagelsesreisende som Astrup finnes der ute, som få eller ingen vet om, fordi ingen har gjort seg bryet med å fortelle om dem? Har det noe å si hvem som skriver historien?

Bildet, og kofferten til Anna Aurora Astrup med kamera, fotografier, isbjørnhår og briller, kan du se nærmere på i utstillingen «Portrett av vår tid» på Preus museum.