Uke 15 - 2016

Sprek 150-åring

Marie Høeg og Bolette Berg, [Portrett av Marie Høeg med sigarett], ca. 1895-1903. Tilhører Preus museums samlinger.

Sprek 150-åring

15. april er bursdagen til Marie Høeg (1866-1949)  – den sprekeste dama på Preus museum. Sammen med Bolette Berg (1872-1944) etablerte hun fotostudioet Berg & Høeg i Horten i 1895.  

Det finnes 440 glassnegativer etter Berg & Høeg i museets samling, for det meste portretter og Hortensprospekter. Men blant disse eskene fant man på 1980-tallet også noen det sto «privat» på, som viser den kortklipte Marie Høegs lek med kjønnsroller. 

 

Vi vet at Høeg var den utadvendte og den som startet foreninger som Den selskabelige Diskusjonsforening i Horten. Bolette Berg var mindre synlig i offentligheten. Det må imidlertid ha vært henne som sto bak kamera i mange av disse fotografiene, som også har fått internasjonal oppmerksomhet, sist gjennom denne artikkelen på Bored Panda.

 

Marie Høeg og Bolette Berg opererte ikke i et vakuum; det finnes flere slike grensesprengende fotografiske prosjekter i Europa og Amerika rundt 1900. De er uttrykk for kvinners kamp for fulle borgerrettigheter og for retten til å definere sin egen identitet. Derfor er disse fotografiene en del av en internasjonal historie som har betydning og gjenkjennelse for alle kvinner – noe som gjør dem viktige og aktuelle også i dag. 

 

Gratulerer med dagen, Marie!