Uke 25 - 2020

Sommer på berget

Anders Beer Wilse (1865 - 1949), Kirkebugten-Skaatøy , 1929. Tilhører Preus museums samling. 

Sommer på berget

Det er noen bilder man har lyst til å hoppe rett inn i, og blir værende i. Kanskje fordi de minner om gode opplevelser? Det er lett å forestille seg lukten av saltvann og måker svevende på himmelen. En lett klisje, men for flere er nettopp sørlandssommeren, eller havet det man forbinder med barndommens sommer. For noen er det helt andre ting, slik som kanskje en iskald brus på benken i byen en varm sommerdag, eller besøk til besteforeldre i Tromsø eller Islamabad.

Dette bildet er tatt av Anders Beer Wilse (1865-1949) i 1929 og viser to hvitmalte hus en vindstille dag. Vannet antyder i alle fall at det er en rolig dag, mens buskene i åssiden bak ser ut til å være formet av dager med større vindkrefter. Ser vi nærmere på bildet, så ser vi en dame som titter ut av vinduet og i åssiden bak har noen satt opp et telt. Beer Wilse var fotografen som i begynnelsen av 1900-tallet ble kjent som landet store landskaps- og turistfotograf. Bak seg hadde han en karriere som både jernbaneingeniør og karttegner i USA, i tillegg til at han etablerte en fotografiforretning i Seattle. Hjemme i Norge etablerte han seg etter hvert også som fotograf og han er kjent for de utallige foredragene han har holdt med og om bilder fra Norge.

Dette bildet er tatt på Skåtøy i Kragerø kommune, og det var nettopp i Kragerø at Wilse selv vokste opp og nok har mange sommerminner fra. I år må de fleste av oss belage oss på hjemme-sommer. Dette bildet kan minne oss om at det er nok av kyst og natur å boltre seg i på late sommerdager uavhengig om du har familiehytte eller ei.